Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här hanterar politikerna valet

Hur viktigt är egentligen EU-valet för våra lokala politiker?
Här ger de sin syn på valet som geografiskt ligger långt från oss i Söderhamn.

Annons

Tidningen har frågat de nio politiska partierna som nu sitter i kommunfullmäktige hur de hanterar EU-valet. Den övergripande bilden är att valet är viktigt.

Vänsterpartiets ordförande Ingrid Bergström Nilsson:

– Jag uppmanar folk att rösta för EU påverkar oss väldigt mycket. Det har varit ett väldigt lågt deltagande, men även om man inte bryr sig ska man veta att det påverkar oss från resan i bussen till lekparken och när man handlar mat. EU är närmare än man tror, säger hon.

Och även om valet inverkar stort lokalt är EU tycker Ingrid Bergström Nilsson att det är viktigt att rösta i kampen om miljön, klimatet, integriteten, kvinnors rätt, arbetsrätten och välfärden i hela Europa.

Vänsterpartiet har stått på stan varje lördag sedan jul och fortsätter till valet. Partiets riksdagsledamot Ulla Andersson kommer också hit och kampanjar dagarna före valet.

Centerpartiet står också på stan en dag i veckan för att locka väljare. Valrörelsen har startat men det återstår en del arbete och annonsering som kommer närmare valdagen.

– EU-valet är viktigt, mycket styrs därifrån i de lokala besluten, det påverkar i stort och i smått. Vi tycker att EU ska ägna sig mindre åt detaljstyrning och inte lägga sig i saker som de enskilda länderna sköter bäst själva, säger EU-valsamordnare Lennart Olsson.

Socialdemokraterna anser också att valet är oerhört viktigt. De knackar dörr och pratar mycket med folk när de är ute.

– Trots att det är långt till Bryssel så har 60 till 70 procent av besluten i kommunen bäring hos EU, därför är det viktigt med en stor grupp i parlamentet som kan vara med och påverka och för att bryta högerdominansen. Det ger ett parlament som aktivt satsar på att minska arbetslösheten och höja utbildningsnivån och gynna innovationer och näringsliv även här, säger Sven-Erik Lindestam, (S).

Han tar också upp exempel på att det går att förändra och påverka, som att det nu går att handla närproducerat.

– Vi tar verkligen EU-valet på allvar. Oavsett om vi 1994 röstade ja eller nej så har valet betydelse i dag.

Den linjen intar inte SPI Välfärden (tidigare SPI – Sveriges pensionärers intresseparti). De protesterar mot EU genom att uppmana sina medlemmar att inte rösta.

– Jag ska inte rösta, man kan undra varför söderhamnarna ska rösta? Vi vill avsluta det här med EU, det går ut på att de mer och mer ska bestämma över oss i Sverige. Rikspartiets slogan är "Bort ur EU", det kostar otroligt med miljarder att vara med, säger ordföranden i Söderhamn, Roland Laurin.

Moderaterna i Söderhamn tycker att valet är viktigt.

– Vi tänker knacka dörr och dela ut flyers. Vi lägger fokus på valet de sista veckorna innan valdagen, det finns en jättepotential att påverka, rösterna är mycket värda, säger ordförande Viktor Wärnick.

Moderaterna menar att alla bör använda sin demokratiska rättighet.

– EU påverkar hela landet och här kan vi fundera över EU:s makt när det gäller skatter, rovdjursstammen och strömmingen.

Folkpartiet startar sitt kampanjande tre veckor före valet med gävlebon och EU-kännaren Kent Lövgren som talare på CFL. Folkpartiet tar valet på största allvar, och gruppledare Annika Persson vill öka kunskapen om EU hos söderhamnarna.

– Det är en förmån att få rösta och flera av besluten i Bryssel kan vi härleda lokalt. Man ska absolut gå och rösta, säger hon.

Sverigedemokraterna är ett EU-kritiskt parti, men för den skull uppmanar de sympatisörer att rösta. Det lokala valarbetet har påbörjats och kommer att intensifieras. Sverigedemokraterna är också det enda parti som skickar sin partiledare, Jimmie Åkesson, till Söderhamn.

– Man ska gå och rösta, vi tar självklart valet på allvar. Vill man ha bort överstatligheten ska man rösta på oss, beslut som rör Sverige ska fattas i Sverige, säger partiets Christina Thuring.

Miljöpartiet kommer att stå på olika ställen inför valet. Bodil Ceballos som kandiderar till EU-parlamentet kommer hit vecka 21.

– Man ska rösta för att vara med och påverka vår vardag. Miljön, fisket och Östersjön påverkar oss mycket. Det är också mycket lokala upphandlingar att tänka på, vill vi köpa billigt? Eller lokalt? Det finns att göra, säger Miljöpartiets gruppledare Olov Östlund.

Kristdemokraterna hör till de åtta partier som tycker EU-valet är en angelägenhet. Valarbetet har börjat med insändare, inlägg på Facebook och samtal på stan.

– Vi är så beroende av EU, då bör man vara med och ge en röst oavsett partitillhörighet. Besluten påverkar oss lokalt, säger gruppledare Olle Persson.

Han anser också att EU:s betydelse aldrig varit viktigare.

– Jag vill särskilt trycka på drogerna, där har vi problem och ett samarbete inom EU kan motverka drogmissbruk. Varje individ vi kan rädda är en vinst för samhället, men den enskilde är den störste vinnaren.