Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så här blir inte Söderhamn en attraktiv arbetsgivare

Söderhamns kommun har beslutat om ett antal fokusmål. Ett av dem är "attraktiv arbetsgivare", skriver Lennart Gard och Ove Söderberg, båda S, som anger målen:

Annons

• För att ge mer egenmakt som anställd, satsa på friskfaktorer och rekrytera nya medarbetare.

• Syfte: Söderhamns kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare, där utveckling sker genom medarbetarnas kompetens och engagemang.

Trots detta beslut försämrar vi arbetsförhållandena för delar av personalen inom omvårdnadsförvaltningen. De beslut som nu tagits av kommunen angående den så kallade sovande jouren inom omvårdnadsnämnden, innebär en utökning av personalens tid på arbetsplatsen för att bibehålla nuvarande löneläge.

Genom att vi utökar både jourtiden och jourpassen, krävs mer återarbetad tid för att nå upp till årsarbetstiden.

I en jämförelse med angränsade kommuner kan vi se att ingen av dessa har hanterat nattjouren på detta sätt. Bollnäs, Nordanstig, Hudiksvall och Ovanåker har lokala avtal om betald natt. I Ljusdal och Gävle (som tillämpar HÖK) har man verksamhetsanpassade jourtider, efter de boendes behov av insatser.

Vi ser ju också en trolig framtida minskning av kostnaden för nattjouren i kommunen, då effekten av nedläggningen av Vågbrohemmet avtar. Uppskattningsvis kommer behovet att halveras.

Det anstår inte en kommun som vill vara en attraktiv arbetsgivare att försämra villkoren för sina anställda. Den ekonomiska besparing kommunen gör på detta, får vi nog betala med bristande engagemang och framtida rekryteringsproblem.

Om vi ska leva upp till fokusmålet attraktiv arbetsgivare, anser vi socialdemokrater att man inte kan försämra villkoren för kommunens anställda.

Vi yrkar därför att: Kommunfullmäktige beslutar att inom omvårdnadsförvaltningens område inte använda sig av sovande jour, där så inte har träffats överenskommelse med den lokala arbetstagarparten.

Ove Söderberg (S)

Lennart Gard (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel