Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så håller du barnen friska

Snart är "vabbruari" här. Men det finns enkla knep för att hålla barnen friska och pigga.

Vanliga, hederliga hälsoråd är det som håller barnen så friska som möjligt, när vinterns förkylningstopp närmar sig. Lekar och aktiviteter utomhus behöver inte kosta pengar och vinsterna är stora. Utevistelse minskar smittspridning, ger bättre immunförsvar och bättre sömn.

– Det bästa är att äta bra och dricka vatten. Barnen ska leka och vara ute i frisk luft så mycket som möjligt. Det är också viktigt att ha en bra handhygien, säger Hortensia Marques, familjeläkare på Delsbo hälsocentral.

Men barn blir sjuka ändå och en viss beredskap i husapoteket behövs.

– Alvedon och en febertermometer är det viktigaste, och att dricka vatten. Om barnet är allmänpåverkat ska man söka vård.

Sjuka och hängiga barn ska inte vara i förskolan eller skolan. Som förälder bör man tänka på att barnet ska orka med hela dagen i verksamheten och inte sprida smitta till andra barn.

Antalet vabbdagar ökade i hela Sverige med en halv dag per barn under 2013, från 3,5 dagar till 4 dagar i genomsnitt. I Gävleborgs län var ökningen ännu större, från 3,3 dagar 2012 till 4,1 dagar per barn 2013. Enligt Försäkringskassan beror det bland annat på att virusinfektionerna har ökat.

Hortensia Marques håller inte riktigt med. RS-virus och förkylningar kan öka på hösten och det är normalt att det varierar något från år till år, säger hon.

– Min känsla är att infektionerna inte har ökat, men kanske spelar det in att vi har blivit mer restriktiva med antibiotika. I stället ger vi mer råd om egenvård när det gäller halsfluss och öroninflammation. De sjukdomarna går ofta över av sig själva, men man kanske behöver vara hemma en dag till.

Försäkringskassan tipsar om att använda den nya vabb-appen för att ansöka om ersättning. Appen och slopandet av vabbintyget, där förskola eller skola skulle intyga att barnet inte deltog i verksamheten, har gjort det enklare för föräldrarna och förkortat ansökningsprocessen.