Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så gjorde inte Mamma Scan

Annons

Mamma Scan har gått i pension. Med henne följde tydligen alla etiska värderingar.

Nu hotar köttlobbyn regeringen med att låta en grisfarmare bygga om ett av sina grishus efter dansk standard och därmed bryta mot svenska djurskyddsregler, om inte åtgärder vidtas för att gynna svensk grisproduktion. De danska djurskyddslagarna är svagare än de svenska och ger därför en högre vinst till priset av ökat lidande för grisen.

I Danmark är var fjärde sugga inspärrad i en bur hela livet. Den är så trång att grisen inte kan vända sig om. Detta är lagligt i Danmark med konsekvensen att var femte dansk sugga drabbas av varfyllda bölder efter skavning från burarna. Att agera kriminellt och bryta mot demokratiskt stiftade svenska lagar undergräver ytterliggare köttlobbyns rykte.

Hur ska vi värna om det svenska djurskyddet? Jo, genom att de köttproducenter som själva kan visa att de följer svensk djurskyddslag får viss återbäring på en framtida skatt på kött. En sådan skatt är nämligen självklar om man beskattar växthusgaser objektivt och därmed inkluderar maten. Djurindustrin står för 18 procent av utsläppen av växthusgaser enligt FN.

Visst, Mamma Scan har aldrig har varit etisk vegetarian och accepterade en hel del behandling av djur som skapade ångest, smärta och död. Men hon skulle i alla fall inte gå med på att hennes djur föds upp i strid mot djurskyddslagen!

Jonas Norberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel