Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så fungerar Sverige - asylsökande i Järvsö lär sig om det svenska samhället

Högst upp på whiteboardtavlan i lokalen Mötesplatsen i Järvsö har Maude Martinelle skrivit: Polisen i Sverige. Hon lär asylsökande i kommunen om hur Sverige fungerar.

Framför Maude Martinelle sitter åtta asylsökande från Kulthammar som vill veta mer om sitt nya potentiella hemland. På bänken vid väggen står fika uppdukat på fat och framför deltagarna ligger blocken och pennorna fint uppdradade.

Se mer: "Här är du en människa som kan älska och leva i fred"

"Den svenska polisen finns för att skapa trygghet och rättivsa", säger Maude Martinelle till den samlade gruppen asylsökande från Kulthammar och tillägger att polisen i Sverige inte är korrupta. I länder som till exempel Sudan ser inte befolkningen på polismyndigheten på samma sätt.

– Jag tänkte bjuda in en polis hit till informationen, men då skulle ingen av kursdeltagarna våga komma hit. I länderna de kommer från är befolkningen rädda för polisen, säger Maude Martinelle.

Niemevi Ali sitter längst bak i lokalen. Han kommer från Sudan och varit i Sverige i drygt två år.

– I Sverige ger polisen barnen leksaker, säger Niemevi Ali och ler.

Se även: Praktik ska hjälpa asylsökanden in i samhället

Sju asylsökande män och kvinnor har kommit för att delta i samhällsinformationen som anordnas i lokalen Mötesplatsen i Järvsö. Maude Martinelle är anställd på halvtid av Vänskaps och integrationsföreningen för att driva verksamheterna och resterande tid jobbar hon för Studiefrämjandet och vuxenutbildningen Bilda. Träffarna anordnas för att lära de asylsökande om bland annat de svenska högtiderna till hur kommuner och landsting fungerar och om hur Sverige är uppbyggt.

Maude Martinelle skriver med den svarta pennan upp mening efter mening på tavlan. Deltagarna läser det som skrivits, översätter texten via telefonen och så kontrollerar sedan Maude Martinelle om alla har förstått.

– Jag skriver allt på svenska, och sedan översätts det och på så vis får de lära sig svenska på samma gång, säger Maud Martinelle.

Niemevi Ali bor på Kulthammar i Järvsö. Han vill få asyl i Sverige och han vill bo kvar i Järvsö.

– Det är stora skillnader på det svenska samhället och hur det är i Sudan där jag är född. Vi kommer från en helt annan kultur och den här kursen är bra eftersom vi vill integreras i det svenska samhället och bo här, säger Nimevi Ali.

Se också: Se danssuccén för asylsökande: "Jag är så glad för det de gör"

Usama Issawi bor också på Kulthammar. Han berättar om det som hände honom bara häromdagen:

– Jag cyklade på gatan, och fick veta att jag cyklade på fel sida av vägen. Det visste jag inte då, men det är sånt som vi lär oss av Maude, säger han.

Nästa gång deltagarna träffas för samhällsinformation ska de prata om hur det fungerar att flytta till lägenhet och så ska de fortsätta prata om polisen.