Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så förnekas klimatförändringarna – från flera olika håll

/
  • Det finns flera former av klimatförnekelse, skriver Andréa Bromhed (MP).

Det finns flera former av klimatförnekelse, skriver Andréa Bromhed (MP).

Annons

En rykande färsk forskningspublikation visar på sambandet mellan konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse. Med Chalmers som nav etableras nu världens första, globala forskarnätverk om klimatförnekelse. Man ska studera hur högernationalism, utvinningsindustrin och konservativa tankesmedjor samverkar. Tidigare studier har visat att högernationalismen bidrar till att klimatförnekelse ökar.

Forskarnätverkets mål är att öka förståelsen för klimatförnekelse och dess inverkan på politiska beslut, men också att sprida kunskapen till allmänheten, makthavare, forskningsinstitut och industrin.

Många högernationalistiska partier i Europa har numera klimatförnekelse som en av sina viktigaste värderingar vilket gör att detta forskningsnätverk kommer att bli extra intressant att följa.

Högernationalistiska partier ökar i betydelse ibland annat Danmark och Norge, hos brittiska UKIP och franska Front National. Men också i Sverige, med Sverigedemokraternas misstänksamhet mot SMHI, diskreditering av Parisavtalet, avfärdande av klimatlagar och utnämningen av klimatförnekaren, rasisten och homofoben Václav Klaus till frihetshjälte. Trumpadministrationen i USA är därutöver närmast är ett övertydligt exempel.

Klimatförnekelse är inte längre begränsat till inflytelserika, äldre män med starka kopplingar till fossilindustrin därför är det i grevens tid att man vetenskapligt nu kartlägger hur konservativa tankesmedjor i Sverige analyserat och kommunicerat om klimatfrågan samt dess kopplingar till lobbygrupper av likartad karaktär.

Det finns flera former av klimatförnekelse:

Organiserad klimatförnekelse; där grupper såsom Klimatsans eller Stockholmsinitiativet i Sverige samt lobbygrupper som Heartland Institute i USA, som understöder och sprider klimatförnekelse. Dessa brukar återses som avsändare bland annat på Mittmedias debattsidor.

Partipolitisk klimatförnekelse; där partier som till exempel SD motarbetar olika former av klimatpolitik.

Responsförnekelse. Exempelvis när människor i ledande ställning tar beslut som medvetet går emot den klimatpolitik de säger sig bedriva.

Vardagsförnekelse. När människor som trots vetskap om klimatutmaningarna väljer att inte ändra klimatskadligt leverne.

Andréa Bromhed (MP)

oppositionsråd Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons