Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så finansieras Glada Hudik-teatern

Glada Hudik-teatern omsätter miljoner och pengarna kommer från flera håll, bland annat från det privata näringslivet där små företag bidrar med tusenlappar och större med miljontals kronor.

Glada Hudik-teatern är i grund och botten en dagverksamhet inom kommunens omsorg för personer med funktionsnedsättning – men den är en kommunal verksamhet som omsatte 7,3 miljoner kronor förra året och 12,3 miljoner kronor under toppåret 2007.

Verksamheten är delvis skattefinansierad, med ett årligt driftsbidrag som i nuläget uppgår till nära 1,3 miljoner kronor. Den största delen av intäkterna består dock av bidrag från sponsorer och inkomster från exempelvis biljettförsäljning.

Bara i år får Glada Hudik-teatern nära 4 miljoner kronor i sponsorintäkter från 31 företag, av vilka de flesta är lokala aktörer. De bidrar med allt från 8 000 kronor till 1,5 miljoner kronor vardera. De flesta avtalen har nyligen omförhandlats. Om de inte sägs upp så förlängs de med ett år i taget till och med 2013.

Det är Ericsson och Ica som är de största sponsorerna. Enligt det nya avtalet ska Ericsson sponsra verksamheten med 1,5 miljoner kronor per år under tre års tid. Avtalet med Ica är ännu inte omförhandlat, men enligt Pär Johansson har även matkedjan ökat sin sponsring till 1,5 miljoner kronor per år under en treårsperiod.

Bland de lokala sponsorerna ingår bland annat bolaget bakom restaurang Radjos, RB 25 i Hudiksvall, som sponsrar Glada Hudik-teatern med 15 000 kronor om året mellan 2011 och 2013. Restaurangens sponsring mellan 2007 och 2010 uppgick till 29 000 kronor – pengar som krögaren fått tillbaka flera gånger om. Under samma period har restaurangen fakturerat Hudiksvalls kommun för nära en kvarts miljon kronor, för luncher och middagar som satts upp på teaterns konto.

- Vi har haft ett bra samarbete. Vi ska komma ihåg att när vi började vår bana så var det vissa restauranger som inte tog emot oss för att de tyckte att de här människorna inte passade in för att de hade ett osmakligt utseende. Radjo har alltid ställt upp för oss, säger Pär Johansson, och säger att ensemblen får bra priser på restaurangen.

Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls tidning.