Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så dåligt syns du i mörkret – allt för få använder reflex

Risken att bli påkörd och dödad av en bil är tre gånger så stor i mörker som i dagsljus. Reflexer minskar risken. Ändå uppger två av tre svenskar att de aldrig eller bara ibland bär reflex i mörkret.
VI har testat på vilket avstånd en bilist upptäcker en gångtrafikant, både med och utan reflexer.

November och december är årets mörkaste månader, då flest fotgängare omkommer. Redan i skymningsljus ökar risken att man som fotgängare syns dåligt. Med reflex minskar risken att bli påkörd.

Nästan hälften av alla olyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt, och de flesta olyckor med gående sker inom tätbebyggda områden med tänd gatubelysning.

Men en undersökning som försäkringsbolaget IF tidigare har låtit göra visar att två av tre svenskar säger att de aldrig eller bara ibland bär reflex i mörkret. Den vanligaste anledningen till varför man inte har reflex sägs vara glömska. Andra anledningar som kom fram i undersökningen var att man tyckte att det var fult, opraktiskt och töntigt.

Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF.

ARKIV-TV: Så här dåligt syns du i trafiken utan reflex. Se vårt test: