Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bromsar det sänkta rutavdraget Gävleborg

Sveriges hushåll har tagit till sig rutavdraget på allvar. I fjol gjorde 668 000 personer avdrag för hushållsnära tjänster – mer än var tolfte skattebetalare och fler än någonsin tidigare, skriver artikelförfattarna.

Men vid årsskiftet sänkte regeringen taket i avdraget till högst 25 000 kronor per person och år. Nu ser vi för första gången hur rutavdragets starka utveckling mattas av. I Gävleborg ökade antalet invånare som gjort rutavdrag under årets första kvartal med 1 procent jämfört med samma period i fjol, men totalt har siffrorna sjunkit i nio län. Under 2015 växte rutavdraget i samtliga 21 län. Något har hänt.

Sju av tio tillfrågade i en Sifoundersökning i höstas ville behålla eller bygga ut rutavdraget. Inte ens bland Socialdemokraternas egna väljare fanns ett stöd för sänkningen – bara var femte S-sympatisör ställde sig bakom den. Trots det valde regeringen att halvera rutavdraget. Nu borde regeringen göra tvärtom. Höj gränsen till 100 000 kronor per person och år, och sluta detaljreglera vilka tjänster som ska ge rätt till avdrag. Så skapas välbehövliga jobb i Sverige. Varje gång en gävleborgare gör avdrag för hushållsnära tjänster har någon nämligen utfört ett arbete. Det har gjorts vitt och gett skatteintäkter. Tre av fyra som arbetar i branschen kommer direkt från arbetslöshet. Den som köper en tjänst i hemmet är alltså samtidigt med och bidrar i samhället.

Behovet av jobb som inte kräver högskoleutbildning är större än på mycket länge. I fjol sökte sig 163 000 asylsökande till Sverige. Bland dem Hemfrid anställde i fjol var 85 procent födda utomlands. Som anställd hos oss får man kollektivavtal, avtalsenlig lön och tjänstepension. Vi erbjuder språkundervisning sedan en tid tillbaka, och arbetar nu för att utvidga ett pilotprojekt som låter våra medarbetare kombinera jobbet med SFI-studier. I sommar utvidgas rutavdraget till att omfatta fler tjänster, efter en överenskommelse mellan regeringen och Allianspartierna. Båda sidor är alltså överens om att rutavdraget är ett effektivt sätt att snabbt skapa nya jobb. Samtidigt kräver Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg att taket ska återställas för att komma åt arbetslösheten – och finansminister Magdalena Andersson kallar rutavdraget en kostnadseffektiv åtgärd för fler jobb.

Att regeringen då står fast vid halveringen av rut är obegripligt. Gör du dessutom rotavdrag, som räknas ihop med rut, blir taket ännu lägre. I dag skapas fyra av fem nya jobb i tjänstesektorn. Så ser framtidens ekonomi ut. Vi behöver inte fler prylar. Det vi behöver är mer tid och fler jobb. Ett utbyggt rutavdrag bidrar till båda.

Maria Andersson

vd för Hemfrid

Monica Lindstedt

grundare av Hemfrid och ordförande för Företagarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel