Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så bra är andra semifinalen – Eurovisionexperten sätter betyg på alla bidrag

Mittmedias Eurovisionexpert Fredrik Ytterström har tagit det stora greppet på det andra semifinalfältet och betygsatt och tyckt till om alla bidragen.

Samtliga bidrag betygsätts efter de musikvideo-uppladdningar som den officiella Eurovision-tv-kanalen har skapat för årets bidrag.

Land: Lettland

Artist: Justs

Sång: Heartbeat

Betyg: 3

Ett genomgående skönt beat och en av de bästa rösterna iårets tävling gör att jag dras till detta lettiska popalster. Kanske lite tjatigt i längden men något av det bästa landet skickat på många år. Hade behövt lite mer action på scenen för att verkligen slå igenom i rutan.

Här kan du se bidraget

Land: Polen

Artist: Michal Szpak

Sång: The last of our kind

Betyg: 4

Årets mäktigaste powerballad kommer faktiskt från en manligartist, roligt! Det tillhör verkligen inte vanligheterna. Episkt bra refräng och ett bra och trevligt budskap i texten. Sedan återkomsten för två år sedan, efter ett par års uppehåll, har Polen kommit tillbaka i tävlingen starkare än någonsin.

Här kan du se bidraget

Land: Schweiz

Artist: Rykka

Sång: The last of our kind

Betyg: 2

”Oj vad lik hon är Marilyn Monroe” var min första tanke om Rykka. Och visst charmar hon publiken med sin tre minuter rätt lättsamma ballad. Men, som många andra ballader, är det liksom ingenting som sticker ut riktigt.

Här kan du se bidraget

Land: Israel

Artist: Hovi Star

Sång: Made of stars

Betyg: 3

Det är killarnas år i år, det är verkligen känslan. Ställer vi Rykka sida vid sida med Hovi Star så hörs skillnaden direkt, det är lite annorlunda toner, bättre genomarbetat och helt enkelt lite mer intressant att lyssna på detta bidrag. Även om det är en rätt stark avslutning på låten så hade jag velat se något lite mer spännande. Klart över godkänt.

Här kan du se bidraget

Land: Vitryssland

Artist: Ivan

Sång: Help you fly

Betyg: 2

Problemet med Vitryssland, förutom att det är en diktatur då, är att deras bidrag känns så otroligt genomfalska gång på gång. Jag vet inte om det är någon kulturkrock eller om det är så att varje bidrag har en otroligt nitisk tjänsteman som styr och ställer i bakgrunden. Det känns”stageat” i brist på bättre ord, påhittat kanske fungerar? En rätt skön refräng men med hopplösa transportsträckor däremellan, tyvärr. När han går upp i falsett mår inte öronen så där superbra heller i ärlighetens namn.

Här kan du se bidraget

Land: Serbien

Artist: Sanja Vucic ZAA

Sång: Goodbye

Betyg: 3

Serbien skickar en lite sämre version av Amy Winehouse, framförallt till utseendet men också till sättet hon försöker berätta låten. Det känns nästan jobbigt att titta på då hennes kroppsspråk gör mig otroligt nervös. Det går dock inte att förneka att vi här har en skicklig sångerska, tajt grupp och något som inte är enligt 1A-formatet. Nästa år får de dock fan gå tillbaka till att skicka ballader igen dock.

Här kan du se bidraget

Land: Irland

Artist: Nicky Byrne

Sång: Sunlight

Betyg: 3

Irland har verkligen kämpat för att återfå någon form av heder i Eurovision-sammanhang det senaste decenniet. Och nog är Nicky Byrnes Sunlight ett bra steg på vägen. Trallvänligt och enkelt och det är en låt som sätter sig från första sekund. Med ett skarpt framträdande tror jag helt klart att de kan få jubla åt en finalplats också.

Här kan du se bidraget

Land: Makedonien

Artist: Kaliopi

Sång: Dona

Betyg: 2

Det känns väldigt mycket 90-tal och Italien över årets makedonska bidrag, och det är väl inte det bästa omdömet som finns. Bra sång, helt okej musikaliskt men än en gång: Våga vara er själva.

Här kan du se bidraget

Land: Litauen

Artist: Donny Montell

Sång: I’ve been waiting for this night

Betyg: 3

En riktigt stabil ballad som bygger upp crescendot som blir refrängen på ett subtilt och väldigt snyggt sätt. Sjunger bra gör han också, Donny. I’ve been waiting for this night är Litauens bästa bidrag i dess knappt 20 år långa tid i tävlingarna.

Här kan du se bidraget

Land: Australien

Artist: Dami Im

Sång: Sound of Silence

Betyg: 3

Dami, med som flyttade till Australien från Sydkorea vid nio års ålder, är en stor artist hemma i Australien. Sound of Silence är, som många andra bidrag i år, en ballad, fast den här lyfter sig lite över alla andra: 1) Hon kan verkligen sjunga ut ordentligt, 2) Låten är inte 45 sekunder som upprepas om och om igen i tre minuter, 3) Refrängen sitter klockrent och är lätt att komma ihåg, 4) Det händer lite saker även i verserna.

Här kan du se bidraget

Land: Slovenien

Artist: ManuElla

Sång: Blue and Red

Betyg: 1

Sloveniens Taylor Swift, ManuElla, bjuder på en stabil radiolåt med oslagbara textbitar som ”Blue is blue and red is red”. Ofta gnyr hon ut låten i stället för att sjunga, men jag antar att orden tog slut för de som ligger bakom bidraget. Passa på att ta en snabb kisspaus är mitt råd.

Här kan du se bidraget

Land: Bulgarien

Artist: Poli Genova

Sång: If love was a crime

Betyg: 1

Se föregående omdöme – men med snäppet bättre refräng. Men inte poäng.

Här kan du se bidraget

Land: Danmark

Artist: Lighthouse X

Sång: Soldiers of love

Betyg: 3

Det tar emot att erkänna, men … here it goes: Danmarksbidrag är i år inte värdelöst. Vår arvsfiende lyckades visserligen med Emmelie de Forrest för några år sedan, men brukar i vanliga fall skicka kopior på gamla hits kryddat med att ”livet är så jävla gött och underbart”-personligheter på scenen. Soldiers of love är en stabil eurovisiondänga som håller stilen.

Här kan du se bidraget

Land: Ukraina

Artist: Dzjamala

Sång: 1944

Betyg: 2

Det krävs väl inte direkt en masterexamen i internationellarelationer för att förstå att det här är ett politiskt inspel gentemotRyssland, oavsett hur mycket de hänvisar till 1944 och andra världskriget.

För mig känns det mer som ett konstprojekt än en färdig låt, även om jag förstår själva syftet med det hela. Av någon anledning så tippas den här låten högt upp bland oddssättarna vilket jag inte alls kan förstå. En rätt mäktig avslutning, men det är framförallt stödröstande MOT Ryssland som kommer att ge Ukraina poäng. Vilket normalt år som helst hade inte en låt som denna gått vidare till final.

Här kan du se bidraget

Land: Norge

Artist: Agnete

Sång: Icebreaker

Betyg: 3

En riktigt mäktig refräng som verkligen lyfter hela detta halvtråkiga bidrag till höjder den annars inte hade nått. Det är som en kompott av olika låtar (däribland Loreens Euphoria) vilket också gör att hela konceptet inte känns genomarbetat. Den generösa trean kommer sig av den otroligt vackra refrängen.

Här kan du se bidraget

Land: Georgien

Artist: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitas

Sång: Midnight Gold

Betyg: 2

Jag har bett om något annorlunda, och Georgien bjuder upp till dans med deras halvknasiga poprockunderground-bidrag med mindre vibbar av Nirvana. Suggestivt om än lite tradigt i längden, en skön scenshow i stället för massa flum (som det är i musikvideon) skulle ge dem en chans till finalen.

Här kan du se bidraget

Land: Albanien

Artist: Eneda Tarifa

Sång: Fairytale

Betyg: 1

Alexander Rybaks Fairytale fullkomligt krossade alla andrabidrag år 2009 och tog hem tävlingen utan att det kändes nära en enda gång. Riktigt så blir det nog inte för Eneda från Albanien. En svårjobbad ballad som inte ens försöker bjuda in publiken på något sätt. Varken med refräng eller annat. Trots att det bara är tre minuter på scenen känns det som 15 minuter och jag får för andra gången detta Eurovision-år lite Bondvibbar.

Här kan du se bidraget

Land: Belgien

Artist: Laura Tesoro

Sång: What’s the Pressure

Betyg: 1

Discodunk från Belgien, kan det vara något? Njae,åtminstone inte för mig. Det här är väldigt slätstruket och känns inte alls särskilt levande eller roligt. Men det är åtminstone ett rätt piggt avslut på kvällens tävlingar. En semifinal som var snäppet bättre än de första, trots att den kommande vinnaren från Ryssland var med i den första semin.

Här kan du se bidraget