Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir Riksteaterns höst: Bert Karlsson, Sara Lidman och feministiskt fäbodliv

Feministisk folkmusikkabaré, Nina Simone och Bert Karlsson. Det är några av ingredienserna i Riksteaterns höstprogram.

Riksteaterns höstrepertoar är en föredömligt spretig historia. Publiken kommer bland annat att få se Gertrud Larssons nyskrivna föreställning "Främling" som skildrar Bert Karlssons resa från schlagerpåve till asylpolitisk entreprenör.

Detta medan Josette Bushell-Mingo, som i våras regisserade Riksteaterns uppmärksammade uppsättning av "En druva i solen", speglar sitt eget liv i Nina Simones karriär.

Ett tema som möjligen går att urskilja är landsbygden.

Sara Lidmans klassiska debutroman "Tjärdalen", som utspelas i en liten by i Västerbotten, omvandlas till musikteater och i den feministiska folkmusikkabarén "Fäboland" skildras en del av svensk historia som kommit lite i skymundan.

– Fäboden var en plats där kvinnorna tog hand om djuren och barnen. I stort sett så blev det ett matriarkat. Vi utgår från den här platsen och berättar den historien. Det är oerhört fascinerande och inspirerande med detta rum som har styrts av tanter, säger manusförfattaren och folkmusikern Sara Parkman som också medverkar på scen.

En av teorierna kring varför dessa kvinnostyrda miniatyrsamhällen uppstod är att det var ett tydligt kodat kvinnogöra att ta hand om kor, getter och får. Hästarna var männens uppgift.

Sara Parkman konstaterar att den historiska verkligheten skiljer markant från den nationalromantiska idén om livet vid fäbodarna där kvinnorna var rara figurer med långt hår.

– Det här är kvinnor som skriker högt som fan och visar röven för att jaga bort rovdjur. Det är en riktig "Into the wild"-berättelse om hur kvinnan överlever i naturen, säger Sara Parkman och betonar att föreställningens perspektiv är både antinationalistiskt och feministiskt.

– Vi vill prata om tradition utan att det blir exkluderande.