Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir du småfåglarnas favorit

Vi vill så gärna hjälpa småfåglarna att klara vintern – men vad ser de helst att vi serverar dem på fågelbordet?

På Naturhistoriska museets hemsida kan man läsa att det gäller att utfodra fåglarna med så mycket kolhydrater och fett som möjligt, och fåglarna har själva oftast en bra känsla för vad som passar dem. Är man osäker vad fåglarna utanför fönstret äter så kan man till en börja med att mata dem med olika typer av frön. Ganska snart lär man sig vilken typ av frön som går åt mest.

Om man bor i park- eller skogsnära områden brukar solrosfrön vara ett utmärkt alternativ. I stadsmiljö eller i närheten av odlingslandskap brukar en blandning av olika fröarter vara bättre än enbart solrosfrön. Sedan är det bra att komplettera frödieten med annan föda. Dels kan fåglarna välja olika mat och dels kan man locka till sig flera olika andra fågelarter.

Exempel på annan fågelmat: Talgbollar, nötpåsar, russin, hackad ost, äpplen, kakor och annat kaffebröd som wienerbröd, sockerkaka eller annat som man kan hitta på. Man kan även smälta kokosfett och margarin, lägga i små burkar i frysen och sedan lägga ut i en talgbollsautomat.

Vill du bli fåglarnas favoritkock? Enligt naturhistoriska museet smäller havregryn högt för många fåglar. Grynen brukar bli ännu mer lockande om man kvällen innan dränkt in dem med någon vegetabilisk olja, typ rapsolja. När man lägger ut grynen på morgonen brukar koltrastar vara de första som kastar sig över födan. Sedan brukar blåmesar och talgoxar snabbt följa efter.