Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir du en jultomte

Tröttnat på den gamla klassiska tomtemasken med det sneda vita skägget? Lugn, vi guidar dig genom tomteträsket och visar hur du går "all in" för att bli en modern och fräsch jultomte.

Lina Lennartsson och Beatrice Wallén Fransson arbetar till vardags på salongen Cut & colour. Med deras hjälp ska vi för en dag förvandla Järvsösonen och skäggbloggaren Andreas Fransson till en riktig jultomte. Men för att lyckas kommer det att krävas en del insatser. Andreas är nämligen inte det minsta lik den bild av jultomten som ofta målas upp. Det enda han har gemensamt är egentligen det stora skägget.

Så hur gör man då för att förvandla en helt vanlig rocker till en klassisk jultomte?

– Vi vill styla om honom till en tomte som är snygg, modern och ung. Det ska vara ganska stilrent så att det inte bara blir en äldre tomte med yvigt hår och skägg, säger Beatrice medan Andreas tar plats i frisörstolen.

Det som ska bli en två timmar lång förvandling börjar med en hårtvätt innan Lina och Beatrice ställer sig på varsin sida av Andreas med sax och trimmer i sina händer. Beatrice ger sig på skägget för att ge det linjer och skapa en struktur. Lina formar och klipper håret för att forma en frisyr.

– Skägget ska bli stort, yvigt och trassligt medan håret ska ligga ganska perfekt så att det blir stilrent, säger Beatrice.

När det har blivit dags att ge skägg och hår lite färg dyker det första problemet upp. Andreas har nyligen färgat det svart. Att bleka nyfärgat hår kan både vara svårt och ge ett annat slutresultat än det förväntade.

I stället åker sprayfärgerna fram och det svarta börjar sakta förvandlas till en vitgrå nyans.

– Åh, det här blir ju ascoolt, utbrister Beatrice.

Andreas iakttar avvaktade sin förvandling i spegeln framför sig.

– Konstigt nog så känns det inte så ovant. Men jag ser äldre ut. Det ger en liten inblick i hur jag kommer att se ut om 30 år, konstaterar han.

Samtidigt plingar dörrklockan. En ny kund kommer in i salongen och får syn på Andreas.

– Åh, får jag anlita dig i jul?

När arbetet med hårväxten är klart är det dags att ge sig på det avslutande sminket. Tanken är att Andreas ska se ut att ha vandrat runt i skogen med tomtesäcken över axeln. Hudkräm, puder, rouge och mascara hör till produkterna som radas upp framför modellen.

Kinderna blir rödrosiga och det arbetas mycket med skuggningar för att få fram en maskulinare form på ansiktet.

– Sen lägger vi en lite mörkare skugga under ögonen, på så vis får vi honom att se tröttare ut, berättar Beatrice.

Strax över två timmar har passerat sedan Andreas slog sig ner i stolen. Beatrice tar ett extra varv runt honom och möter sedan hans blick i spegeln.

– Så, nu är du en riktig tomte!

Tomteklädseln åker på och mycket riktigt ser han ut som den där mystiska varelsen som kom vandrades utanför huset med en säck över axeln och en ljuslykta i den andra när man själv var liten.

– Det känns som att jag är menad att vara tomte. Det här känns ju helt naturligt. Ho, ho, ho, skrockar Andreas.