Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så blir Alirskolan – se 3D-skiss

– Tre arbetslag får ett våningsplan var där de planerar undervisningen och ser till att eleverna når kunskapsmålen, säger Eva Eklund, för- och grundskolechef.

Nya Alirskolan som förut hette Gärdesskolan ska stå klar till höstterminen i år. Skolan för årskurserna 7-9 ska då rymma maximalt 270 elever.

Eleverna ska äta i Torsbergsgymnasiets matsal. Alirskolans sidobyggnad byggs i stället om till praktiska lektionssalar för musik, bild och hemkunskap som ska ha plats för ytterligare 100 elever.

Läs mer: Nya skolan kan få en extra byggnad

Därmed kommer det finnas rum för maximalt 370 elever till hösten.

– Det är tekniska kontoret som ansvarar för bygget av Alirskolan och vi hoppas att allt ska vara klart till hösten, säger Eva Eklund, för- och grundskolechef i Bollnäs kommun.

Från början var tanken att skolan skulle byggas för färre elever, men en ökad invandring och ett större intresse för den kommunala skolan kan öka antalet elever. Prognosen är att det blir minst 300 elever på Alirskolan.

Huvudbyggnaden får fyra olika plan. Det kommer finnas flera klassrum och grupprum på de tre översta planen, enligt Eva Eklund.

– Den pedagogiska tanken är att ett arbetslag ansvarar för ett plan var av de tre översta våningarna, lägger upp undervisningen och ser till att eleverna når resultat och kunskapsmål. På så sätt blir undervisningen flexibel. Det finns större och mindre rum på de planen som ska passa undervisningen, säger hon.

Läs mer: Nostalgisk vandring i öde skola

Mikael Sundström, lärare i matematik och NO, ser även han fram emot att få nya lokaler till hösten.

– Alla klassrum får projektorer och det kommer finnas fler laddningskontakter. De här eleverna får låna egen dator under studietiden så det känns som att de nya lokalerna är mer moderna, säger han.

Nu går eleverna i årskurs 7-9 i kommunala Granbergsskolan och i privata Lust & Lära. Från hösten kommer Granbergsskolan användas av yngre elever. Från början fick skolan på Gärdet namnet Centralskolan, men döptes senare om till Gärdesskolan.

Läs mer: Namntävling om skola avgjordes

Skolan byggdes i två omgångar på 1950-talet.

När den nu totalrenoveras får skolan namnet Alirskolan, och den blir den enda kommunala skolan för årskurserna 7-9 inne i Bollnäs.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik