Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blev framrutan större än bakrutan

Vi måste göra framrutan större än bakrutan. Vi måste se framåt och glömma de senaste veckornas händelser. Så inledde Eric Sundström – Socialdemokraternas förstamaj talare – sitt tal i Bollnäs igår.

Annons

Och det är nog vad de allra flesta socialdemokrater hoppas på.

Att allt ska vända. Inte minst hoppas nog Eric Sundströms partikamrater – Mona och Wanja – att de senaste veckorna ska falla i glömska.

För både Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin var gårdagens tal ett elddop.

Och leden slöts. Ett välregisserat första maj firande gick att se på många håll i landet.

Alla fick inte ens plats i lokalen där Mona Sahlin skulle tala.

Och Wanja Lundby-Wedin gick till angrepp mot höga chefsbonusar. Något som få trodde hon skulle våga efter hennes egen medverkan till höga bonusar i AMF pensions styrelse.

Det här var både Mona Sahlins och Wanja Lundby-Wedins viktigaste tal. Någonsin. Och de lyckades.

Wanja Lundby-Wedin måste nog utses till årets överlevare. Hon har nyligen beviljat pensioner och bonusar för miljonbelopp. Och hon lyckas trots det kritisera höga bonusar och löner i näringslivet. Det är modigt. Och det gick hem.

Visserligen är kritiken fortfarande stark i LO. Ett upprop med 31 fackliga klubbordföranden i LO krävde igår både Wanjas och Monas avgång.

Men trots det verkar det värsta vara över. Båda talarna gjorde framrutan större än bakrutan, som Eric Sundström uttryckte sig i Bollnäs, och gick vidare. Återstår att se om även väljarna gör det.

Socialdemokraternas katastrofala opinionssiffror kvarstår. Även om skandalerna har blåst över.

Eric Sundström återkom flera gånger i sitt tal i Bollnäs till champagnekorkarna som flög över villaträdgårdarna utanför storstäderna efter regeringens skattesänkningar.

Att undersköterskor och vårdbiträden fått sänkt skatt nämndes aldrig i talet. Heller inte att Socialdemokraterna tänker höja deras och alla andras skatter om de vinner valet 2010.

Men det är framförallt de som – enligt Eric Sundström - sprätter champagnekorkar som ska finansiera allt det som finns i Socialdemokraternas verktygslåda för att vända krisen.

I veckan och presenterade oppositionen sina budgetalternativ. Och höjd förmögenhetsskatt, höjd fastighetsskatt och höjda arbetsgivaravgifter var den största källan till intäkter för Socialdemokraterna.

Men med tanke på storleken på utgifterna undrar man om Sverige verkligen har så många miljonärer att beskatta. För det behövs många om det ska räcka till oppositionens utgifter.

Opinionsläget för Socialdemokraterna är fortfarande katastrofalt. Sedan förra årets första maj tal har partiet tappat över tio procentenheter.

Nu är partiet närmare 30 än 40 procent. Och oppositionens ointagliga ledning över regeringspartierna i opinionsmätningarna är borta.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin trodde att 2009 skulle bli ett riktigt ”skitår”.

Kanske är både Mona Sahlin och Wanja Lundby-Wedin beredda att hålla med.

Det blev inte som det var tänkt.

Återstår att se vad 2010 blir för år.

Mer läsning

Annons