Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så behåller vi en framgångsrik exportindustri

Trenden är tyvärr tydlig, arbetskraftskostnaderna ökar, produktiviteten sjunker och allt fler mister sitt jobb. Sverige har tappat marknadsandelar sedan år 2006, skriver debattören Lars Engnell.

Vi står inför en viktig avtalsrörelse, för dig som löntagare, för alla teknikföretag här i Hälsingland och för hela det svenska välfärdssamhället. Sverige är ett av världens mest exportberoende länder, värdet av exporten motsvarar halva BNP. Industrin står för den största delen av denna export och är därmed helt avgörande för vår välfärd.

Sverige har haft ett stort försprång då vi tidigt byggde en framgångsrik högteknologisk industri, där vi redan från början bedrev global handel. Men så ser det inte ut i dag, världen har kommit i kapp. Till exempel Kina har på 30 år utvecklats till att bli en av världens största exportörer. Samma kompetens och teknologi finns nu tillgänglig över i stort sett hela världen. Ekonomi, handel och värdekedjor har blivit gränslösa. Sverige har inte längre något försprång.

När teknik, kompetens och kapital inte är beroende av landsgränser blir det allt enklare att förlägga verksamheten där det är mest förmånligt. Då blir flexibilitet och kostnader för anställda avgörande. Det är bekymmersamt eftersom svensk industris arbetskraftskostnader är bland de högsta i världen. Detta måste förändras om vi ska klara av att behålla en framgångsrik exportindustri. Därför vill vi på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen minska löneökningarna och öka flexibiliteten. Avtalsrörelsen 2016 blir avgörande för den internationella konkurrenskraften och därmed arbetstillfällen, vår välfärd och hela den svenska samhällsekonomin.

En stark produktivitetsutveckling och låga arbetskraftskostnadsökningar bidrar till ökad konkurrenskraft. Låg produktivitet och höga arbetskraftskostnadsökningar har motsatt effekt. Sveriges teknikföretag har vikande produktivitetsutveckling och höga arbetskraftskostnader. Det svenska kostnadsläget är klart högre än i konkurrentländer så som Frankrike, Nederländerna, Storbritannien, USA och Japan.

Trenden är tyvärr tydlig, arbetskraftskostnaderna ökar, produktiviteten sjunker och allt fler mister sitt jobb. Sverige har tappat marknadsandelar sedan år 2006. Detta är en del i en bredare global trend där länder i väst tappar marknadsandelar till tillväxtländerna och Sverige sticker tyvärr ut. Denna trend måste brytas och då är lönekostnader och flexibla villkor avgörande faktorer.

Nästa års avtalsrörelse blir betydelsefull, det är då ramarna för lönekostnaderna sätts. Nivån avgör om teknikföretag i Sverige och här i Hälsingland kan vara med och slåss om var i världen produktionen ska ske och var jobb ska växa fram.

Teknikföretagen:

Lars Engnell

rådgivare Region Norr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel