Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så arbetar gymnasiet mot droger

I en ofta citerad undersökning uppger eleverna på Staffangymnasiets andra årskurs att en tredjedel av deras kompisar har använt droger.
Under skoltid ska det dock inte finnas några drogproblem, enligt gymnasiechefen.

CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning gör varje år enkätundersökningar bland niondeklassare och elever som går andra året på gymnasiet.

I den senaste undersökningen uppgav var tionde elev på Staffangymnasiet att de själva använt droger. Enligt samma elever hade en tredjedel av deras kompisar använt narkotika.

Undersökningen har brister men citeras ofta av företrädare för Söderhamns kommun som vill visa på ett bra resultat.

– Det finns nog elever som använder narkotika men inte under skoltid. Jag kan inte dra mig till minnes att det har varit några stora problem, säger gymnasiechefen Johan Rasmussen.

Antidroginformation riktad direkt till eleverna är begränsat.

– Men lärare kan anmäla sig till en kurs där de får information om droger, säger Johan Rasmussen.

Han säger att systemet med mentorer har gjort det enklare att tidigt upptäcka elever med ett så kallat riskbeteende. Enligt Staffangymnasiets handlingsplan mot alkohol och droger så ska skolpersonal omedelbart rapportera berusade elever till rektor.

– Upptäcks en elev vara påverkad så pratar vi först med eleven och om han eller hon är omyndig så kontaktar vi även föräldrarna. Skulle det bli handgemäng så tillkallar vi polisen.