Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så agerar SD-politiker på nätet

Sverigedemokraterna har beslutat om nolltolerans mot rasism inom partiet. En granskning visar däremot att en del av partiets lokala representanter agerar i ett gränsland.

Den senaste tiden har det stormat kring Sverigedemokraterna. Partisekreteraren Björn Söder blev hårt ansatt efter sin medverkan i samhällsprogrammet Debatt. Kritikerna menar att han ljög och gav en förskönad bild av SD:s politik och agerande. Samtidigt avslöjades att Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund i ett radioprogram uttalat sig rasistiskt och till exempel liknat invandrare vid "parasiter".

Sådana rasistiska uttalanden har Sverigedemokraternas partiledning tidigare infört nolltolerans emot.

Tidningens egen granskning av SD-politiker i Hälsingland visar emellertid på flera exempel där partiets företrädare inte följer ledningens beslut.

Sex av de lokala SD-politikerna som tidningen granskat har vid åtskilliga tillfällen, via sina Facebook-konton, länkat till de främlingsfientliga sajterna Snaphanen, Nationell.nu, Exponerat, Avpixlat, Fria Tider och Dispatch International.

Enligt journalisten och forskaren Björn Häger är beteendet ett exempel på att det finns en diskrepans mellan partiets polerade yta och dess representanters beteenden.

– Det här är ett bevis för att det finns en värld under ytan som inte stämmer överens med den som Jimmie Åkesson och hans kollegor vill påvisa, säger han.

Björn Häger har forskat om mediernas bevakning av Sverigedemokraterna och även granskat partiets framfart sedan valet 2010.

Han påpekar att många av dem som röstar på SD inte nödvändigtvis ser de nämnda sajterna som problematiska eller rasistiska.

– Om du eller jag skulle länka till någon av de här sajterna, eller en miljöpartist, skulle det vara en stor sak. Men sverigedemokrater anser att de här sajterna behövs, samtidigt som de står för en viktig del av deras argumentbyggnad, säger Björn Häger.

Att sprida material från främlingsfientliga och rasistiska sajter behöver inte strida mot Sverigedemokraternas stadgar. Det anser partiets pressekreterare Eric Myrin, som förklarar att agerandet hamnar i en slags gråzon.

– Det är en bedömningsfråga som vi måste göra från fall till fall. Det beror inte bara på vilken sida de länkat till utan även vad på sidan de länkat, säger han.

De som representerar SD ska inte förknippas med rasism, uppger han. Men någon förteckning på svartlistade sajter finns inte.

– Om politikern annars är tydlig med att han eller hon stöttar SD:s politik och visar att han eller hon inte sympatiserar med personerna bakom en rasistisk sajt behöver inte en länkning till en artikel på en sådan sida innebära problem, säger Eric Myrin.