Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S väljer bort jobben och miljön

I dag finns två ödesfrågor inom svensk politik: hur vi säkrar jobben och hur vi avvärjer klimathotet. I det läget väljer oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen en politik som är katastrofal för båda frågorna.

I dag finns två ödesfrågor inom svensk politik: hur vi säkrar jobben och hur vi avvärjer klimathotet. I det läget väljer oppositionen med Socialdemokraterna i spetsen en politik som är katastrofal för båda frågorna. Det är fullständigt obegripligt.

Att kritiken blev hård från både miljöorganisationer, fack och från näringsliv när oppositionen nyligen presenterade sin miljöuppgörelse är inte konstigt.

Vi i alliansen har redan genomfört den största skatteväxlingen någonsin genom att höja miljöskatterna och samtidigt sänka skatterna på arbete. På detta har vi nu presenterat en klimatproposition med de högst satta målen i världen, utan att för den sakens skull offra jobb och välfärd.

Den stora skillnaden mellan alliansen och oppositionen ligger inte i den miljöpolitiska ambitionsnivån, utan i hur vi väljer att förverkliga målen.

Först och främst vill alliansen minska utsläppen så mycket som möjligt för varje satsad skattekrona. Vi väljer därför att rikta 2/3 av våra insatser inom Sverige och 1/3 utomlands.

Det säger sig självt att vi åstadkommer mer för vårt klimat genom att skära i utsläppen i länder som inte kommit lika långt som vi i miljöarbetet och som varken har resurser eller kunskap att klara det själva. Klimathotet är globalt och kräver internationellt samarbete.

Socialdemokraternas förslag om utsläppsminskningar på 40 procent bara i Sverige kommer att kräva enorma skattehöjningar för energiintensiva näringar, hushåll och transportsektorn. Detta talar Socialdemokraterna naturligtvis inte högt om.

Dessutom tycker oppositionen inte att vi ska exportera det el-överskott som vi kommer att ha i framtiden, trots att vi på så sätt skulle göra stora insatser för klimatet genom att ersätta bland annat östeuropeisk kolkraft. Naturskyddsföreningen är starkt kritisk till Socialdemokraternas inställning.

Alliansen tänker kompensera företag och hushåll fullt ut för höjda miljöskatter genom skattesänkningar på andra områden. Det vill inte oppositionen göra.

För industrins, jobbens och miljöns skull har vi också fattat beslutet att tillåta viss nybyggnation av kärnkraftsreaktorer. Oppositionen tänker däremot ompröva kärnkraftens vara eller icke-vara varje mandatperiod. Det är inte seriöst.

Enligt Birgitta Resvik, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv, innebär det i praktiken ett stopp för fortsatt investering.

Socialdemokraterna verkar bortse från att kärnkraften står för nära hälften av all elproduktion i Sverige. Kritiken från facket ignoreras.

Följderna av Socialdemokraternas miljöpolitik sammanfattas kanske allra bäst av dem själva. Så här skrev nyligen Per Åhlström, tidigare informationssekreterare hos energiminister Birgitta Dahl, i DN: "Socialdemokraterna har valt att samarbeta med partier som hellre väljer bort välfärden än kärnkraftavvecklingen, som hellre riskerar kärnkraftsäkerheten än bygger nya reaktorer och som lägger tunga och onödiga utgiftsbördor på industri och skattebetalare".

Margareta B Kjellin

riksdagsledamot (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel