Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-statsminister trots valförlust

Helle Thorning-Schmidt blir Danmarks första socialdemokratiska statsminister sedan 2001.

Men vem vann egentligen? Kort svar: de som nu får bilda regering.

Att Socialdemokraterna backade komplicerar dock bilden. S förlorade ett mandat i folketinget, medan statsminister Lars Lökke Rasmussens Venstre vann ett mandat.

Någon uppenbar jordskredsseger blev det alltså inte för Socialdemokraterna.

Socialliberala Radikale Venstre gjorde ett mycket bra valresultat - och ökade från nio till 17 mandat. Också högerliberala Liberal alliance gick fram, från fem till nio mandat.

Detta, i kombination med att Dansk folkeparti tappade tre mandat, kan lätt ge intryck av att liberalerna vann valet. Riktigt så enkelt är det dock inte.

Socialistisk folkeparti, Lars Ohlys danska bröder, förlorade hela sju mandat, men får likväl anses vara en valvinnare.

Helle Thorning-Schmidts ambition är att styra landet i en allians av socialdemokrater, socialister och socialliberaler. Det är som om Mona Sahlin efter valet 2010 skulle ha bildat regering med halva Folkpartiet och hela Vänsterpartiet.

Vinnare har en tendens att inte bara skriva utan också förenkla historien. Sannolikt kommer många att beskriva det danska valet som en protest mot Dansk Folkepartis inflytande över exempelvis integrations- och asylpolitiken.

Helle Thorning-Schmidt slog dock tydligt fast under valrörelsen att den danska invandringspolitiken ska ligga fast, oberoende av vem som regerar.

Pia Kjersgaard må vara på väg bort från maktens grytor, men hon lämnar kvar kokböckerna. Det är knappast en seger för liberaler.

Från svensk horisont finns redan nu en tydlig läxa att lära: Under det senaste decenniet har danska S på det stora hela köpt regeringens asyl- och integrationspolitik rakt av.

Huruvida det blir förändring i och med maktskiftet är helt beroende av småpartiernas förmåga att förhandla med Socialdemokraterna.

Mönstret är välkänt från svensk politik. Länge bildade S och M en asylpolitisk järnaxel i riksdagen. I den frågan hade V och MP betydligt mer gemensamt med KD och FP än med Göran Persson.

2014 har Moderaterna styrt Sverige i åtta år. Det är inte osannolikt att väljarna önskar förnyelse. Om de söker sådan enligt danskt mönster bör det framförallt gynna Miljöpartiet - som liksom Radikale venstre är såväl oppositionellt som socialliberalt.

Det är ingen slump att Fredrik Reinfeldt i torsdagens regeringsförklaring sade sig särskilt intresserad av att förhandla med Miljöpartiet, och påminde om den breda asylöverenskommelse alliansen och MP nyligen gjort.

I sitt nya partiprogram, som presenterades på fredagen, lyfter Moderaterna för övrigt fram miljöpolitiken. Reinfeldt tycks vilja undvika Venstrefällan till varje pris.

Ida Thulin

Liberala Nyhetsbyrån