Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S + SD-samarbete kan inte uteslutas

Ofta ställs frågan till statsminister Fredrik Reinfeldt om han är beredd att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Men nästan aldrig ställs frågan till Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin ifall hon är beredd att tillsammans med Sverigedemokraterna fälla den sittande regeringen.
Detta trots att den frågan är betydligt viktigare. Det är nämligen den frågan som kommer att bli aktuell.

Annons

För vi har i Sverige fortfarande den ordningen att regeringen sitter kvar efter ett val, om den inte självmant avgår eller tvingas att avgå av en majoritet i riksdagen.

Sahlin har vid flera tillfällen gjort en stor sak av att något samarbete med Sverigedemokraterna inte kommer ifråga. Alltså sitter alliansregeringen kvar vid makten i det fall inte S, V och MP lyckas att få egen majoritet.

I sitt sommartal i Nacka uttalade Sahlin: "Vi socialdemokrater kommer aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång att göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig!"

Kan det bli mycket tydligare? Tveksamt.

Problemet är bara att det inte är sant.

I Trelleborg håller Socialdemokraterna på att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna för att försöka stoppa att den borgerliga majoriteten inför en skolmåltidsavgift för gymnasieeleverna.

Först har partierna gjort en juridisk process av frågan, och överklagat beslutet med motiveringen att det inte borde ha fattats i gymnasium och vuxenutbildningsnämnden utan av kommunfullmäktige. Bland annat med motiveringen att den politiska majoriteten i nämnden inte återspeglar den i kommunfullmäktige. Vilket är sant. Nämndernas storlek är fastställd med avsikten att förhindra SD från inflytande.

Därefter har man deltagit i samma demonstrationståg mot skolmåltidsavgiften.

Och nu har Socialdemokraterna även begärt ett extra kommunfullmäktige i syfte att riva upp beslutet. Vilket alltså endast är möjligt i det fall Socialdemokraterna samarbetar med Sverigedemokraterna.

Till det ska nämnas att Egil Ahl, S-kommunalråd förra mandatperioden, redan precis efter valet sonderade förutsättningarna för ett organiserat samarbete mellan S och SD.

Så när Sahlin säger "aldrig" är det som vanligt bara tomt prat. Ett samarbete mellan S och SD även i riksdagen kan alltså inte uteslutas.

Mer läsning

Annons