Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politiker polisanmäld efter misstankar om för hög ersättning

 
Örjan Fridners politikerersättning
Visa alla artiklar

S-politikern Örjan Fridner har polisanmälts misstänkt för att ha tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag.

På måndagen polisanmäldes Örjan Fridner (S) efter uppgifter om att han tagit ut för mycket ersättning för sina politiska uppdrag i kommunen.

– Kommunen har via personalchefen lämnat in en begäran om att polisen ska göra en utredning, säger kommunchefen Claes Rydberg.

Vad hoppas ni kan komma fram av en sådan utredning?

– Vi vill få det utrett av rättsmyndigheterna ifall det har gått rätt till. Jag kan inte säga något mer med tanke på att det pågår en polisutredning.

Läs mer: Ljusdalspolitiker riskerar polisanmälan – fick för hög ersättning

Det som föranlett polisanmälan är att Örjan Fridner under perioden april 2015 till mars 2016 har fått ut cirka 32 500 kronor i ersättning för utebliven inkomst.

Sen ett drygt år tillbaka driver den 70-årige Fridner ett företag som heter Aquila executive och i sin inkomstuppgift till kommunen i februari förra året uppgav han att bruttoinkomsten förväntas bli 30 000 kronor i månaden. De uppgifterna låg till grund för det politikerarvode som S-politikern sedan begärt ut från kommunen.

Men enligt uppgift från P4 Gävleborg har Fridner inte plockat ut någon lön från företaget under perioden.

Under måndagens presskonferens berättar Örjan Fridner att han redan i början av året insåg att den inkomstuppgift han lämnat in som underlag för förlorad inkomst vid politiska sammanträden inte stämde.

– Min fru och jag har satsat 60-70 000 kronor i företaget och vi har fått in omkring 40 000. Det är inte i närheten av det här. Som gammal politiker kände jag att det här inte är bra, det börjar närma sig ett lik i garderoben. Dessutom är det inte bra moraliskt, säger Örjan Fridner som menar att det var han själv som slog larm.

Läs också: Örjan Fridners framtid i partiet diskuteras – öppnar för avgång

Enligt sina egna anteckningar pratade han med kommunfullmäktiges ordförande Björn Brink (C), kommunchefen samt en av kommunrevisorerna i april om hur situationen skulle hanteras. I början av maj pratade han med Lars Molin samt begärde i ett brev till lönekontoret att få betala tillbaka all ersättning för hela 2015 och 2016.

– Jag ville ha ett bankkonto så att jag kunde bli av med det. Två dagar senare slog rävsaxen igen. Då gick Lars Molin ut och mer eller mindre vädjade till kommuninvånare att polisanmäla.

Han medger att han borde ha skött det hela på ett annat sätt, men tycker inte det rör sig om ett brott.

– Jag har svårt att se att jag har begått några formella fel. Jag ser fram emot polisutredningen och domen. Jag har aldrig tillhört de kriminellas gäng, säger han.

Örjan Fridner är Socialdemokraternas ordförande i Ljusdal och sitter i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige för partiets räkning. Han sitter även med styrelsen för det kommunala bolaget Ljusdals energi.