Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politiker misstänkt för förskingring – tar timeout

S-politikern Anne Hamrén tar timeout. Hon är en av de två kommunanställda som misstänks för förskingring, något som lett till polisanmälan och avstängning från arbete.

Annons

Anne Hamréns politiska framtid kommer upp på söndag. Enligt Örjan Fridner, ordförande för socialdemokratiska arbetarekommunen i Ljusdal, är verkställande utskottet hos arbetarekommunen och Anne Hamrén inkallade till ett extra möte då för att diskutera situationen.

Anne Hamrén har tidigare avböjt en kommentar med hänvisning till pågående utredning och vill även avvakta söndagens möte innan hon eventuellt säger något mer än att hon tar timeout i avvaktan på fortsatt utredning.

Anne Hamrén är S-politiker och efter valet i höstas ordinarie ledamot i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden. Hon är dessutom ersättare i kommunstyrelsens allmänna utskott och kommunfullmäktige. För facket Kommunal är hon arbetsplatsombud.

Av ett protokoll från en MBL-förhandling mellan kommunen och facket Kommunal i ärendet från fredagen den 10 april framgår det att Anne Hamrén och en kollega på arbetsplatsen har erkänt stöld från arbetsgivaren och är tillfälligt avstängda från arbetet.

I polisanmälan från dagen före mot de båda är dock rubriceringen förskingring. Enligt anmälan från kommunen har de stulit pengar ur en kassa som de ansvarat för och att det kan ha pågått i flera år.

Enligt polisanmälan hävdar de anställda att de gjort inköp till verksamheten men sedan inte kunnat visa kvitton när pengarna var borta. Cirka 25 000 kronor saknas.

Kontanthanteringen i sig är, enligt ansvarig förvaltningschef, mot reglerna eftersom de som ska betala till den aktuella verksamheten ska faktureras.

Förskingringsfallet utmynnade vid kommunstyrelsens ärendeberedning (med ordförande och två vice) i måndags i att kommunchefen Claes Rydberg fick i uppdrag att se över vilka rutiner kommunen har där det förekommer kontanthantering.

Parallellt med polisens arbete pågår en intern utredning på kommunen kring förskingringsfallet.