Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-politik bättre än Littorinpolitik

Mängder med människor runt om i landet tvingas nu lämna arbetslivet. Företag och förvaltningar som plågas av finanskris och lågkonjunktur måste minska på antalet medarbetare. Konjunkturer och kriser kommer och går; det är inte så mycket att göra åt det. Det vi kan göra något åt är att försöka dämpa de ekonomiska smällar som de arbetslösa drabbas av.

A-kassan av i dag liknar dock alltmer en grundtrygghetsförsäkring. Bara en av fem arbetslösa har en ersättning som motsvarar 80 procent av arbetsinkomsten. Den vanligaste ersättningsnivån är 65 procent.

Var och en kan föreställa sig vad det innebär att plötsligt bli av med mer än en tredjedel av sina inkomster. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin avvisar dock bestämt alla förslag om att höja a-kassans ersättningar. I en intervju med radions Eko-redaktion förra veckan sa Littorin "att höja ersättningarna för dem som tjänar relativt mycket och inte arbetar har lägre prioritet för mig än att se till att de som arbetar och tjänar lite får mer över”.

Det är ett mycket intressant uttalande av Littorin. Alliansens politiker brukar plåga Socialdemokraterna med frågor om partiet verkligen anser att "sjuksköterskor, lärare och metallarbetare" är höginkomsttagare som förtjänar att drabbas av den "skattechock" som S planerar? När sjuksköterskor, lärare och metallarbetare drabbas av arbetslöshet förvandlas de emellertid till "personer som tjänar relativt mycket" och som därför inte kan prioriteras. Sven-Otto Littorin beskriver det som fördelningspolitiskt prioriterat att såväl minska arbetslösa sjuksköterskors, lärares och metallarbetares inkomster med en tredjedel, som att höja deras skatt med en tusenlapp.

Den gode Littorins argument håller inte ihop. Skatte- och ersättningspolitiken kan inte utgå från att en person betraktas som en låg/normalinkomsttagare när hon arbetar men som en höginkomsttagare när hon blir arbetslös.

En socialdemokratiskt ledd regering kommer säkert att höja skatterna med ett antal hundralappar för alla som har inkomster över, säg 24 000 kronor i månaden. Jag är ingen vän av skattehöjningar; långt därifrån. Men i mina ögon är S-politiken betydligt behagligare att leva med än Littorinpolitiken där människor som förut fick ut 17 000 i månaden i lön ska få nöja sig med 10 000 i ersättning. Självklart ska arbete ge bättre inkomster än bidrag och ersättningar. Men det måste vara måtta med allt. Det är inte motiverat med ekonomiska stålbad för människor som råkar bli arbetslösa.

Widar Andersson

Politisk redaktör
Folkbladet Östergötland
widar@folkbladet.se