Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S plus MP i nästa regering?

Oppositionspartiernas budgetmotioner är nu lagda i riksdagen. Den starkast gemensamma nämnaren finns i uppträdandet och attityden hos S och MP. Viljan och ambitionen att regera och att ta samhällsekonomiskt ansvar skapar ett fundament för vad som eventuellt komma skall.

Annons

Räkna med att närmandet mellan partierna kommer att gå långsamt, vara informellt och först slå ut i blom efter en valnatt 2014 som gör det realistiskt att slå ihop sina påsar. Spåren från förr förskräcker nämligen.

För fyra år sedan kom en regeringsutmanande koalition ut på banan. S och MP ville bilda stommen i nästa regering. Bulleribånget över att Vänsterpartiet inte var med i gänget gjorde SMP-koalitionen kortlivad. Efter några dagar var V en del av ett regeringsalternativ som skulle säljas in till väljarna. Det gick som det gick.

Den gången fungerade således den borgerliga strategin.

Ett viktigt syfte med alliansen var och är just precis att försöka putta ut S i den med väljare glest befolkade öknen. S paradgren har historiskt varit att hålla regeringsfrågan retoriskt öppen: "Vi söker stöd för en S-regering och är beredda att samarbeta med alla partier utom Moderaterna."

Så lät det i decennier. När alliansen bildades stängdes dessa möjligheter för Socialdemokraterna.

Det är mot denna erfarenhetsfond som Stefan Löfven, Åsa Romson, Magdalena Andersson och Per Bolund nu agerar. De tänker inte gå i alliansens fälla en gång till.

Vänsterpartiet tycks vara som det är.

Jag börjar tro att jag hade fel när jag satte rätt stora förhoppningar till att ledarduon Jonas Sjöstedt och Aron Etzler skulle lyckas åstadkomma en förändring av partiets snart hundraåriga förlorarinstinkter. Internt politiskt korrekta fraser står fortfarande betydligt högre i kurs än gedigna, genomtänkta och förankrade förslag. Vänsterns budgetmotion förstärker mitt intryck av ett parti som är nöjt med att skriva renläriga reservationer i riksdagens utskott.

Vänsterpartiets (brist på) utveckling är naturligtvis en av förklaringarna till att MP och S ligger lågt med planer på organiserat samarbete.

Partierna vill inte för allt smör i Småland riskera sig att försätta sig i en liknande situation som 08/09.

Widar Andersson

Mer läsning

Annons