Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S oroade över högervindar

I hela Sverige ökade valdeltagandet från förra valet till Europaparlamentet. Så även på lokal nivå och de stora vinnarna var Sverigedemokraterna.

– SD spelar mycket på att EU är något dåligt och att man vill gå ur EU, säger Kristoffer Lindberg (S). Egentligen rätt falskt eftersom det inte är i Europaparlamentet man driver en fråga som utträde ur EU. Det är i riksdagen det görs.

Socialdemokraterna ligger på i stort sett samma nivå i Sverige i stort som vid förra valet, enligt det första preliminära resultatet en minskning med 0,2 procent till 24,6. Så ser det även ut i Gävleborg, men i Bollnäs har man minskat med 2,8 procent till 29,7 procent jämfört med förra EU-valet. Det trots att man har fått 201 röster mer än förra gången.

– Så är det, vi fått fler röster men gör ändå ett sämre val, konstaterar Kristoffer Lindberg.

Men han är ändå ganska nöjd med Socialdemokraternas valrörelse och framför allt med att valdeltagandet ökat även i Bollnäs. I Bollnäs har det ökat med 6,5 procent, från 33,1 till 39,6 procent (I hela Sverige har valdeltagandet ökat med 5 procent från 43,6 procent till 48,6 procent).

– Jag är mycket nöjd med att valdeltagandet har ökat, säger han. Och jag är inte missnöjd med vårt, Socialdemokraternas, resultat i Sverige. Men jag ser med oro på hur de högerextrema partierna går fram i hela Europa.

Samtidigt konstaterar han att det ser lite annorlunda ut i Sverige än i Europa. Här är de stora vinnarna förutom Sverigedemokraterna faktiskt Miljöpartiet och Feministiskt Initiativ.

– Det visar att det blåser vänstervindar här i Sverige, säger han. I många frågor tycker vi ju lika som både Miljöpartiet och FI och för oss Socialdemokrater gäller det nu att bli tydligare med var vi står och locka tillbaka en del av de som röstat på dem till oss.

För när det är dags för kommunalval tror han inte att SD:s framgångar håller i sig. Sverigedemokraternas röster i Bollnäs ökade i detta EU-val med 10,6 procent till 14,3 procent.

– Jag tror inte det. Jag är mycket osäker på om de får 14 procent av rösterna när det är dags för kommunalval. Då är det andra frågor som gäller och på den här nivån har man hittills inte sett många förslag från dem, säger Kristoffer Lindberg.