Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och V styr mot skattehöjning! 

Under åren 2010–2014, när vi var ansvariga, hade vi en tydlig strävan att utveckla hela Hudiksvall och förena detta med en ansvarsfull ekonomisk politik, skriver oppositionen som är kritisk till nuvarande styre.

Vi lyckades också med att varje år leverera rejäla överskott i den kommunala ekonomin. Idag när vi summerar det första året med Mikael Löthstams (S) vänsterstyre är underskottet stort. 

De genomlysningar som genomfördes under 2015 var det vi i oppositionen som initierade – inte den nuvarande kommunledningen. Så här ser vi på läget för kommunen och så här vill hantera situationen:

Avsluta balanspaketet – fokusera och analysera där underskotten finns i stället. Att till exempel stoppa fortbildningar och personalvårdsinsatser för 3 600 anställda kan spara pengar på kort sikt i en budgetkris, men skapar osäkerhet och blir förödande om det fortgår länge. Vi vet exakt var underskotten finns och vilka kommunala verksamheter som behöver åtgärdas. Vårt förslag på förra mötet med kommunstyrelsen var att avsluta balanspaketet och fokusera på de stora ekonomiska bristerna inom Social- och Omsorgsnämnden. Kommunens hemtjänst måste till exempel anpassa kostymen efter tillkomsten för drygt två år sedan av Monitorhjälpen, vars hemtjänst tagit över cirka 150 kunder från kommunen.

Den nya kultur- och fritidsnämnden – där vi förväntade oss en enklare och bättre dialog för föreningarna – fungerar dåligt. Stora konflikter mellan den politiska ledningen och förvaltningen har tillåtits pågå under lång tid och i stället för handlingskraft har något av förlamning präglat arbetet. De som förlorar mest på detta är det hårt arbetande ideella föreningslivet. Ett prioriterat område under våra fyra år i kommunledningen var att i alla kommundelar ta vara på hela Hudiksvalls kommuns utvecklingspotential. Men nu förefaller landsbygdssatsningarnas tid vara förbi. Detta syntes tydligt under skolornas sportlov då inga kultur- och fritidsatsningar gjordes utanför centrala Hudiksvall. Vår landsbygdssatsning på ideella föreningar ute i landsbygden är nu borta.  Därför kommer vi att på nytt föreslå en extra satsning på de ideella krafterna på landsbygden i våra budgetalternativ.

Nu är det dryga tre år kvar tills Vision 2020 ska infrias. Den nya kommunledningen har valt tystnad när det gäller Vision 2020. I stället för att fullfölja det kraftfulla arbetet som inleddes under vår tid i kommunledningen förefaller visionen lagd i Löthstams malpåse. Med den politiska inriktning och det bristfälliga ledarskap som kommunledningen i dag visar upp pekar dessvärre alltför mycket på att en skattehöjning väntar Hudiksvall. Notan för den sittande kommunledningens tillkortakommanden kommer att skickas till dig som skattebetalare.

Caroline Schmidt (C)

oppositionsråd

Jonas Holm (M)

oppositionsråd

Gunnel Nordin (L)

gruppledare

Monica Stigås (KD)

gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel