Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och V förbiser landsbygden

För oss är det självklart att Centerpartiet i regeringen har gjort stor skillnad för att hela Sverige ska leva. För den, som likt oss, vill att hela Sverige ska leva är det bästa en alliansregering med ett starkt Centerparti. Alternativet avskräcker.

Hela Sverige ska leva har sedan årtionden varit Centerpartiets paroll.

Under Socialdemokraternas år vid makten var landsbygdsfrågor förpassade till en byrålåda på ett departement. Så är det inte i dag. Den nuvarande regeringen har en landsbygdsstrategi. Som kontrast kan ställas Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som inte ens nämner ordet landsbygd i de budgetmotioner de lämnade ett år före valet. Att hela regeringen har en strategi märks i att vi fått en kraftig ökning av satsningar på infrastruktur el, telefoni, bredband. Service som behövs för att kunna bedriva verksamhet även på landsbygden. Stödet till enskilda vägar har passerat en miljard. Kontrasten blir tydlig när den ställs mot Miljöpartiets krav på att bensinpriset ska höjas med två kronor per liter. Vems politik är bäst för landsbygden?

Det märks i att turistföretag som Axmar brygga nu får sätta upp skyltar vid de stora genomfartsvägarna. Det var inte möjligt när Vänstern styrde. Det märks i möjligheterna att bygga strandnära och att Sverige äntligen fått en klok rovdjurspolitik. Vänsterpartierna vill riva upp både rovdjurspolitik och de goda möjligheterna till strandnära boende.

Vi vet, mer än andra, att landsbygdens framtid är helt beroende av mycket goda villkor för småföretagen. Maud Olofsson har som näringsminister lagt 174 förslag som underlättar för småföretag. Det är ett förslag per vecka. Mot det kan ställas Vänstern som vill höja skatten med 55 miljarder i det land som redan har världens högsta skatter. Vilka konsekvenser det skulle få för småföretag och därmed för svensk landsbygd är inte svårt att räkna ut. Bland annat ska förmögenhetsskatten återinföras för att jaga ut allt riskvilligt kapital ur landet. En sak är klart, deras politik leder inte till att hela Sverige ska leva?

I propagandan mot Centerpartiet som orkestreras Socialdemokraternas partihögkvarter påstås att vi har övergivit landsbygden och nu bara sitter på Stureplan. För Socialdemokraterna må det vara ett motsatsförhållande mellan stad och land, antingen eller. Vi ser att det ena förutsätter det andra. Den stora satsning som Eskil Erlandsson sjösatt, Matlandet Sverige, är ett tydligt exempel. Upp till 10000 nya jobb skapas på landsbygden för att producera mat för städer. De mycket snabba utbyggnaden av alternativa energikällor är ett annat exempel. Vind och solkraft på landsbygden ger arbetstillfällen. El produceras för en marknad i städer och utomlands.

För oss är det självklart att Centerpartiet i regeringen har gjort stor skillnad för att hela Sverige ska leva. För den, som likt oss, vill att hela Sverige ska leva är det bästa en alliansregering med ett starkt Centerparti. Alternativet avskräcker.

Lennart Olsson (C)

kommunalråd Söderhamn

Helena Brink (C)

Ljusdal

Evy Degerman (C)

kommunalråd Bollnäs

Hans Jonsson (C)

kommunalråd Ovanåker

Anders W Jonsson (C)

riksdagskandidat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel