Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S och C har tappat medlemmar

Sedan förra valet har Socialdemokraterna och Centerpartiet i Hudiksvall tappat medlemmar medan Moderaterna och Vänsterpartiet har fått fler medlemmar.

De partier i Hudiksvalls som uppvisar de största förändringar vad gäller antalet medlemmar, i både positiv och negativ riktning, är S, C, V och M.

Sedan förra valet har Socialdemokraterna tappat 100 medlemmar, men minskningen har börjat plana ut.

Lena Lindberg, ordförande i Hudiksvalls arbetarekommuns styrelse, menar att tappet efter förra valet kan bero på att folk såg att man hade fått mer i plånboken, men sedan planade det ut för att "det inte var värt att se ett samhälle i upplösning", som hon uttrycker det.

– Men visst vill vi ha fler. Det är oerhört viktigt, men också väldigt svårt. Man vill inte tjata på folk, samtidigt som man inte får vara för försiktig heller. Men vi fick omkring 8 200 S-röster i förra valet, ungefär 12 gånger fler än antalet medlemmar, och det är dem vi försöker nå, säger Lena Lindberg.

Ett annat parti som har tappat medlemmar är Centerpartiet. Men enligt kretsordförande Lars-Olof Widell börjar man se ett uppsving.

– För oss i Centerpartiet som är ett folkrörelseparti av tradition är medlemsengagemanget viktigt, arbetet i lokalavdelningen är basen för hela verksamheten, säger Lars-Olof Widell.

Ett parti som har ökat antalet medlemmar rejält är Moderaterna.

– Vi har haft en jättefin utveckling, konstaterar styrelseordföranden Jonas Holm.

För bara ett par veckor sedan avslöjades det att Moderaterna i Stockholm har fuskat med medlemsvärvningen.

– Jag tror att det på kort sikt skadar alla politikerna, inte bara Moderaterna. Det är absolut inget vedertaget sätt och det känns väldigt egendomligt, säger Jonas Holm.

Även Vänsterpartiet har ökat antalet medlemmar. På frågan vad ökningen beror på dröjer Vänsterpartiets ordförande i Hudiksvall Alf Norberg inte med svaret.

– Att vi har en bra politik, en välfungerande förening och att vi försöker bjuda in intresserade att ta del av vår vision och vår politik, säger han. Sedan tycker jag också att det är viktigt att bryta ner politiken till de förutsättningar som finns lokalt, att poltiken möter den lokala verkligheten.