Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-märkt ungdomsskatt hotar jobben

Socialdemokraterna pratar om behovet av fler jobb åt Sveriges ungdomar, en målsättningen om Europas lägsta arbetslöshet och införande av en 90-dagarsgaranti. Det låter så klart jättefint, eftersom alla är överens om att det är viktigt med fler jobb åt Sveriges unga.

Tyvärr framstår det som tomma ord när man ställer det i kontrast till deras föreslagna ungdomsskatt. Man har i sin budget specifikt siktat in sig på ungdomar och gör där en höjning av arbetsgivaravgiften som motsvarar kostnaden för 64 000 heltidsjobb.

Samtidigt så aviserar man att man vill höja momsen på restaurangmat. Man vill alltså minska möjligheterna till fler anställningar i en personalintensiv bransch som ofta är första steget in på arbetsmarknaden för ungdomar. För dessa ungdomar är dubbelstöten ett faktum.

Den harmoniserade momsen på mat – som vi nu har – ger förutsättningar för en sund konkurrens där även de små jobbskapande företagen kan ta för sig. Detta motsätter sig Stefan Löfven när han förespråkar att miljardkoncerner i matvarubranschen med lägre personaltäthet ska betala lägre moms än restaurangerna.

Centerpartiet delar ambitionen att Sverige behöver fler jobb för ungdomar i hela landet. Däremot tror vi inte att ungdomsskatt eller osund konkurrens till fördel för aktörer med lägre personaltäthet skapar fler jobb.

Vi vet att småföretagen är Sveriges jobbskapare. Det är där fyra av fem nya jobb uppstår och det är en absolut förutsättning för att skapa goda villkor i hela landet. Dessa företag, från norr till söder, säger precis samma sak som Centerpartiet; att Socialdemokraternas föreslagna ungdomsskatt kommer leda till en varselvåg. Ni skall ersätta riktiga jobb för unga med arbetslöshet och löften om bidrag och praktik.

Hans Jonsson (C)

Ovanåker

Stig Eng (C)

Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel