Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)luta montera ned eller byt parti

Konstateras kan efter denna vecka att Socialdemokraterna kanske egentligen är det parti som borde kalla sig för Nya Moderaterna. I onsdags avslöjade Rapport att oenigheten inom Socialdemokraterna är stor rörande den kommande skuggbudgeten.

Partiledningen vill uppenbarligen än en gång göra Socialdemokraterna till Nya Moderaterna, i en tid när Nya Moderaterna vill framstå som Nya socialdemokraterna. Identitetsförvirringen är därmed total.

Klart är att team Juholt – Waidelich och övriga delar av den socialdemokratiska partiledningen har haft planer för partiet som visar att man är både döv, blind och lätt korkad. De visar dessutom att man inte respekterar tidigare kongressbeslut. 

Lyckligtvis stretar riksdagsgruppen emot. Det hedrar dem, för vad partiledningen föreslår är ett kollektivt självmord. På något annat sätt kan man nämligen inte beskriva partiledningens planer på att skrota kravet på en höjd a-kassa. Eller att man kritiserat regeringen för att bara satsa 1,1 miljarder på en förbättrad sjukförsäkring, men själv inte övertrumfar den satsningen med mer än 100 miljoner. Eller att man bara vill höja inkomstskatten för de som tjänar över 100 000 i månaden. Vilket bara några tiotusental i Sverige gör.

Det här ville dock inte Håkan Juholt kännas vid när uppgifterna blev offentliga. Klockan 20.37 på onsdag kväll gör Juholt följande statusuppdatering på Facebook:

"Regeringen har medvetet förstört A-kassan och sjukförsäkringen. Båda ska repareras. Idag har endast fyra procent av de arbetslösa 80 procent i ersättning. Det är skandal. Vi kommer behöva bygga en ny a-kassa som är en omställningsförsäkring där 80 procent av löntagarna ha 80 procent i ersättning. Det är en förutsättning för omställning o tillväxt. Vår budget kommer om några dagar. Det är många som nu vill sprida olika rykten."

Informationen som blev till en nyhet kom från de egna leden. Trots det insinuerar dock alltså Juholt att det skulle handla om illasinnade motståndare som vill sprida rykten om Socialdemokraterna.

Det är inget annat än ett försök att avleda uppmärksamheten från det faktum att Juholt och hans partiledning är så angelägna att marknadsanpassa Socialdemokraternas politik i enlighet med en en nyliberal agenda att man inte ens längre vill ta strid för en höjd a-kassa. Något som i allra högsta grad är av intresse för väljarna att veta.   

Uppgifterna i Rapport visar på en partiledning som vill fortsätta på en inslagen väg som lett partiet fram till två valförluster. Två valförluster man uppenbarligen inte lärt sig något över huvud taget av.

I stället för att visa upp en politik mot orättvisor är socialdemokratins adel mer intresserad av att bedriva politik i enlighet med en borgerlig agenda. Det betyder bekymrande nog att man accepterar en borgerliga verklighetsbeskrivning där svensken tycker det är viktigare med mycket i den egna plånboken än mycket välfärd och där skyddsnät vid arbetslöshet och sjukdom gör oss förslappade i stället för trygga och modiga.

Socialdemokraternas partiledning behöver skärpa ihop sig. I alla fall om målet är att Socialdemokraterna ska utgöra någon form av motpol till den borgerliga regeringen och dess politik.

Till Juholt, Waidelich och övriga finns bara en sak att säga; sluta acceptera den borgerliga nedmonteringen av det välfärdssamhälle era föregångare byggt upp.

Eller byt parti.