Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(S)kruva tillbaka till den gamla goda tiden?

Ingen friskolevän kan väl klaga på det bemötande som den nya friskolan Lust & Lära har fått av kommunledningen i Bollnäs.

Snarare kan man väl reagera över det faktum att när en rektor och ett gäng lärare som i åratal jobbat i nedslitna kommunala lokaler som kommunen försummat att underhålla, bestämmer sig för att bryta upp och starta eget, då ställer kommunen upp med nyrenoverade och ändamålsenliga lokaler.

Detta samtidigt som den kommunala skolförvaltningen tvingas betala för tomma lokaler som man varken behöver eller vill ha.

Dessutom bekostar friskolan skolskjutsar för eleverna, trots att Barn- och utbildningsnämnden nu bestämt att elever som väljer annan skola än den närmaste inte får skolskjutsen betald.

Förmodligen kan Lust & Lära bekosta skolskjutsarna, eftersom friskolans skolledning har frihet att själv prioritera i budgeten, och dessutom en mycket mindre byråkrati och administration än den kommunala skolförvaltningen.

Den kommunala skolans tämligen tungrodda organisation framstår ibland som en koloss på lerfötter i jämförelse med friskolans möjligheter att styra sin egen verksamhet. Och dessutom gå med vinst.

Även om detta inte tycks vara något stort problem bland de flesta ledande socialdemokrater i Bollnäs, så är det ett växande problem i socialdemokratin som inom kort ska utforma en gemensam skolpolitik tillsammans med Vänsterpartiet, som kategoriskt är emot både friskolor och betyg, och Miljöpartiet som snarast delar den borgerliga alliansens skolpolitik.

Skolfrågan kommer därför att bli en glödhet potatis på socialdemokraternas partikongress i höst. Inte minst sedan Stockholms ledande socialdemokrat Carin Jämtin nyligen gick ut på DN-debatt och kritiserade friskolornas möjlighet att generera vinst.

Det kan spontant verka vettigt. Men för det första återinvesteras de flesta friskolors vinst i verksamheten. För det andra kommer de friskolor som tar ut stora vinster utan att hålla god kvalitet snart att stå utan elever.

Och för det tredje är det märkligt att det är acceptabelt att göra vinst på att bygga en skola för skattepengar, men inte att driva den. Det är väl samma skattepengar det gäller.

Carin Jämtin fick mothugg av flera fritänkande socialdemokrater medan andra har uppmanat de socialdemokratiska försvararna av friskolorna att byta parti.

Widar Andersson, politisk redaktör på Folkbladet (s) och krönikör i Ljusnan, tycker att Jämtins inlägg var oseriöst. "Jag kan för mitt liv inte förstå varför S i Stockholm satsar sitt krut på att beskriva välfärdsföretagen som giriga skurkar. Var finns publiken för sådana utspel?" frågar han i en ledare.

Dessvärre finns det en betydande publik för sådana utspel i rörelsen. För att inte tala om hela Vänsterpartiet som sossarna ska göra upp med!

I sitt sommartal i Nacka i lördags gick S-ledaren Mona Sahlin in i debatten och sade sig stödja Carin Jämtin, men med en egen tolkning.

Sahlin menade att det inte handlar om att förbjuda vinster, utan att ställa samma höga krav på kvalitet på både privat och offentlig verksamhet.

Precis som om de fria privata verksamheterna över huvud taget skulle kunna gå runt om inte brukarna skulle vara nöjda med kvaliteten.

Den s-märkta statsvetaren Stigbjörn Ljunggren gjorde en bra sammanfattning av Carin Jämtins debattartikel när han på en blogg skrev att "det är en fint skriven artikel på temat att skruva tillbaka till den gamla goda tiden då valfriheten var begränsad".