Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S kan gå i opposition

Äktenskapet mellan S, V och SRD är över.
Nu öppnar Socialdemokraterna i Ljusdal för att hitta nya samarbetspartners. Om inte det lyckas är partiet redo att gå i opposition.

17.15 på söndagen stod det klart. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialradikala demokraterna i Ljusdal kan inte enas om ett gemensamt styrdokument. Den politiska majoriteten är därmed upplöst.

– Vi kan inte utesluta att vi sätter i opposition, säger arbetarekommunens ordförande Örjan Fridner.

Efter valet 2010 ingick de tre partierna ett muntligt avtal om att samverka och styra kommunen. Men Vänsterpartiet såg det som nödvändigt att även få till ett skriftligt dokument där spelreglerna partierna emellan skulle klargöras.

Jobbet med att ta fram ett gemensamt material påbörjades av Vänsterpartiet i våras. På söndagen var det meningen att avtalet äntligen skulle skrivas under. Men SRD var ännu inte nöjd med innehållet och kom till mötet med en egen skrivelse.

Efter en dryg timmes diskussioner konstaterades att samarbetet mellan de tre partierna i den form det bedrivits sedan valet är över. Vad som händer nu är oklart. Någon annan majoritet finns inte att ropa in.

– I slutänden kan vi inte bortse från ett extra val. Men jag ser inte det som ett så attraktivt alternativ, säger Örjan Fridner.