Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S förvånar om universitet

Riksdagsledamot Åsa Lindestam (S) vill inte ha ett universitet i Gävleborg och det skulle alltså betyda att vårt län skulle vara det enda län norr om Dalälven som inte har ett universitet.

Det skadar länets långsiktiga utveckling och för mig är det en gåta varför Lindestam och Socialdemokraterna inte vill att medarbetarna på Högskolan i Gävle ska få möjlighet att få arbeta och forska på ett universitet.

Det är också en gåta varför inte dagens och morgondagens studenter ska få möjlighet till en nära utbildning på ett universitet. Det finns möjligtvis en förlorare om Högskolan i Gävle skulle bli ett universitet genom ett samgående och det är att dagens ledningsgrupp på Högskolan i Gävle skulle få en annan roll och Lindestam verkar se sig som facklig företrädare för den ledningsgruppen istället för att se till länets bästa.

I rapporten som Riksdagens utredningstjänst (RUT) tagit fram på mitt uppdrag visas Högskolan i Gävles bottenplaceringar på flera rankningslistor över högskolor och universitet i Sverige. Motsvarande rapportering gjorde Dagens Nyheter i helgen när man visade hur de olika lärosätena stod sig i den nationella konkurrensen och även där hamnade Högskolan i Gävle vid en totalrankning på plats 27 av 30. Det är djupt bekymmersamt och något som högskolan i länet snarast måste åtgärda med eller utan ett samgående med ett universitet.

Det är dock först och främst, precis som Lindestam skriver, mycket viktigt att se till att alla elever klarar grundskolan för att sedan eleverna ska kunna vara behöriga att gå vidare till gymnasiet och sedan till högre utbildningar. Lindestam skriver att det är en självklarhet att grundutbildningen ska fungera, men verkligheten är en annan. I Söderhamn är det en för stor andel av grundskoleleverna som inte är behöriga till gymnasiet. Varför ser det så uselt ut när det gäller kunskaperna hos grundskoleeleverna där Socialdemokraterna styr? Det är kanske det största sveket mot kommuninvånarna att vi har en grundskola som inte ger tillräckliga kunskaper.

Lindestam skriver vidare att alliansen skär ner på utbildningspengar till vuxenutbildning men det stämmer inte. Alliansen har tillfört en miljard till vuxenutbildningen jämfört med 2006 då Socialdemokraterna styrde, men det kallar alltså Lindestam för en minskning? Matematik är tydligen inte Socialdemokraternas starka sida – heller.

Gävleborg är det enda län norr om Dalälven som inte har ett universitet. För personalen, för studenterna och för hela länets skull så vore det bättre att Högskolan i Gävle blir en del av ett universitet. Det är beklagligt att inte Socialdemokraterna försöker påverka Högskolan i Gävle att ansöka om de statliga medel som finns för att utreda för och nackdelar med ett samgående med ett universitet.

Lars Beckman, riksdagsledamot Gävleborg (M)

Härmed avslutas debatten om högskolan för den här gången.

Insäntredaktionen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel