Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S-budget för ökad trygghet

Vi socialdemokrater har presenterat vår budgetmotion. Sverige ska ligga i framkant av utvecklingen och det kräver handlingskraft.

 Vi börjar i skolan. Tillväxt och välfärd kräver en hög utbildningsnivå i befolkningen. För oss i Gävleborg där utbildningsnivån är låg är det extra välkommen.

Vi föreslår omfattande investeringar i jobb och utbildning för unga, sammanlagt 57 400 platser inom högskolan, vuxenutbildningen i traineejobb och utbildningsvikariat till en kostnad av närmare sju miljarder kronor. Viktigast för elevernas resultat i skolan är bra lärare. Vi avsätter två miljarder kronor de kommande fyra åren till kompetensutveckling av lärare och 400 miljoner kronor under samma tid för karriärmöjligheter för lärare och utveckling av skolledarrollen.

Bristen på hyreslägenheter och studentbostäder börjar märkas i vår residensstad Gävle. Vi föreslår att en skattestimulans på en miljard årligen för investeringar i hyres- och studentlägenheter införs från 2012.

Vi föreslår en kompetenskommission som ska arbeta med förbättrad matchning mellan arbetsgivarnas behov och de arbetssökandes kompetens. De får en miljard kronor för att upphandla bristyrkesutbildningar. Vi föreslår att 700 miljoner kronor tas från ineffektiva coacher till förstärkt förmedlingsverksamhet.

Vi tror på ett arbetsliv där människor trivs, har möjligheter till inflytande över sin arbetssituation och kan utvecklas i jobbet. Vi avsätter 100 miljoner kronor per år till ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

En stark a-kassa som omfattar alla löntagare är en avgörande del av en väl fungerande arbetslinje. Vi föreslår ett tak för avgiften på 120 kronor i månaden och en höjd ersättningsnivån i a-kassan till 80 procent. Det betyder att den högsta ersättningen per dag blir 910 kronor (efter 100 ersättningsdagar 760 kronor per dag).

Vi vill lagstifta om rätt till heltid och införa ett tak för allmänna visstidsanställningar. Vi avsätter också 200 miljoner kronor per år i stimulans för kommuner som ordnar barnomsorg på obekväm arbetstid.

Vi vill ha en trygg sjukförsäkring. De allra flesta ska få 80 procent och ersättningen ska vara 80 procent under hela sjukdomsperioden.

Raimo Pärssinen

Åsa Lindestam

Per Svedberg

Elin Lundgren

socialdemokratiska riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel