Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S bortser från stoppet för vindkraft

Två dagar före valet vill Socialdemokraterna i Ljusdal göra undantag för det färska tillfälliga stoppet för vindkraft som de var med och drev igenom i juni. De anser att den stora parken på Kölvallen mellan Los och Kårböle måste få ett ja.

Kölvallenprojektet har kommit närmare att bli verklighet efter Socialdemokraternas utspel. Vänsterpartiet stödde stoppbeslutet i juni men har, enligt Yvonne Oscarsson, också en positiv inställning till att göra undantag för Kölvallenfrågan i nyvalda kommunfullmäktige i oktober. MP och C var emot stoppbeslutet i juni och röstar sannolikt ja även om László Gönczi (MP) vill se detaljerna först.

– Det kanske inte var så lämpligt det beslut som vi var med och tog i juni. Vi måste anpassa oss till verkligheten och inte spela bort den möjlighet som det här ger för Los och Kårböle, ja hela kommunen, säger Örjan Fridner, S-arbetarekommunordförande i Ljusdal.

Örjan Fridner säger att S inte räds en svekdebatt om att inte följa junibeslutet fullt ut.

– Vi vill ge besked före valet.

Från oppositionen framhålls det att det var S-ledamoten Stina Michelson som i juni var drivande för att kommunen skulle vänta och se innan den säger ja till nya beslut om vindkraft.

– Förutom att vi bör hålla fast vid beslutet från i juni behöver vi den omvärldsanalys som förra kommunalrådet Roland Bäckman utlovade och som vi inte fått. Det håller inte att bara rusa iväg och inte ta hänsyn till färska fattade beslut bara för att det sägs att det måste gå fort. Den här frågan tål att invänta översynen av vårt tematiska tillägg för vindkraft, anser oppositionsrådet Lasse Molin.

I juni sa kommunfullmäktige nej till nya beslut om utbyggnad innan det tematiska tillägget om vindkraft (till kommunens översiktsplan) har utvärderats.

Knappt två månader senare föreslog kommunstyrelsens allmänna utskott att kommunstyrelsen begär att kommunfullmäktige prövar om det går att göra ett undantag för den största vindkraftsparken, den på Kölvallen mellan Kårböle och Los.

19 av de 92 verken är i dagsläget inritade utanför det område som heter tematiskt tillägg för vindkraft och som visar var kommunen kan tänka sig vindkraftsutbyggnad.

På torsdagen hade kommunstyrelsen besök från Ownpower som vill bygga på Kölvallen.

Samma kväll fattade S-arbetarekommunen beslut om att verka för ett undantag från junibeslutet och be kommunfullmäktige säga ja till den förfrågan om Kölvallens vindkraftspark som miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Dalarna ställt.

Enligt kommunens plan- och byggchef Anders Berg är tio – möjligen elva – vindkraftverk i den tilltänkta Kölvallenparken inritade på kommunens mark. Sex av dessa står utanför området som omfattas av det tematiska tillägget.

Markägare kan räkna med hundratusentals kronor per verk och år i ersättning.

– Kan det ge kommunen låt säga 2 miljoner kronor om året är det bra. Men det är omtanken om bygderna Kårböle och Los, det starka stödet i vindkraftfrågan där som är grunden för vårt beslut, säger Örjan Fridner och framhåller de många jobben under lång tid och att Ljusdal kan få ett vindkraftscenter.

Jenny Breslin är både S-politiker (kommunfullmäktige) och ordförande för Los bygderåd som tillsammans med Kårböle bygderåd har förhandlat fram en hemlig bygdepeng från Ownpower. Hon ser inget problem i dubbla roller.

– Årsmötet i Los avgör detta, anser hon och framhåller Los- och Kårbölebornas förberedelser för att ta hand om kanske 200 vindkraftsarbetare i bygden i uppemot två år.

Socialdemokraternas Kölvallenutspel hade väl kunnat komma tidigare?

– Nej, i vårt förberedelsearbete ingick Ownpowers information i kommunstyrelsen på torsdagen. Vi tog ett slutgiltigt beslut först efter denna, säger Örjan Fridner.

– Det verkar vara svårt för Socialdemokraterna att prata ihop sig. Det har vi sett när det gäller närvården och nu kommer allt runt Kölvallen som borde ha varit känt redan i juni då en av deras ledamöter fick med sig övriga på att vänta med vindkraften, säger Lasse Molin.