Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S både sparkar och passar åt höger

Självklart är det bra för svensk politik om oppositionen spelar i samma division som det dominerande regeringspartiet.
Stefan Löfven är på god väg att bilda ett lag där enskilda spelare mycket väl kan ta debatten med Reinfeldts starkaste ministrar.

Annons

Principen "if you can´t beat them – join them" verkar råda. Eller åtminstone har Löfven jobbat efter samma ide´ i lagbildandet som moderaterna: Hämta kompetent folk utifrån om du inte hittar dem hemma. Och säg inte att du ska ändra på politiska reformer som väljarna gillar.

Magdalena Andersson är ett sådant val. Skattedirektör med imponerande examina.

Hon gav i torsdags prov på en rättfram retorik, påläst och rak. Hon till och med berömde Anders Borg för hans finanspolitik, men kritiserade samtidigt avsaknaden av jobbpolitik.

För de arbetslösas skull får vi hoppas att hon blir lite tydligare på den punkten för uttalande som "vi måste ta tillvara de goda ideerna och satsa kapital" känns inte glasklart. Hackandet på krogmomsen förefaller också aningen unket. Bättre med egna konstruktiva förslag.

Jobbskatteavdragen tänker inte Magdalena Andersson ge sig på. Hon har förmodligen insett att det vore politiskt självmord att vilja avskaffa en reform som gynnat alla löntagare, oavsett vad hennes partikamrater hävdar och hävdat sedan reformerna började gälla.

Hon är helt klart Stefan Löfvens starkaste kort, men liksom han själv sitter hon inte i riksdagen. Det blir Fredrik Olovsson som tar över ledartröjan efter Tommy Waidelich. Men Löfven förmodas lita till Mikael Damberg i riksdagen – en man som inte släppts fram av vänsterfalangen tidigare.

Jennie Nilsson, kommunalråd i Halland, är en annan spelare som gör entré. Med gedigen facklig bakgrund från Kommunal, kan hon mobilisera en stor LO-grupp som inte Löfven som metallordförande kramat ihjäl; landets alla kvinnor inom vård och omsorgssektorn. Smart drag månne?

Så har den gamle förhandlaren byggt sitt lag. Blandat och gett. Plockat in och puttat ut, lite lagom varsamt. När han så presenterade sitt dream team hann Löfven också framföra de varmaste gratulationer till de nyblivna prinsessföräldrarna. Så att inte svenska socialdemokrater ska tro att de fått en republikan på halsen.

På fredagen redovisades ännu en opinionsmätning där S ökat med hela 5,6 procentenheter. Ökningen beror förmodligen på att väljare lunkat tillbaka från V och SD. I mångas ögon verkar det konstigt med en V-ledare som tycker att vi ska jobba mindre, när alla andra hävdar motsatsen. Framför allt eftersom svenskar med utblick ser att det inte verkar vara ett recept som biter på sydeuropeiska länder i kris.

Kanske kan moderater och socialdemokrater omfamna varann i ett och annat avgörande beslut – arbetslösheten, pensionerna och energiförsörjningen?

Men gäddorna lurar i vassen.

Eller samtidigt, i en annan del av partirummet, sitter missnöjda vänstersossar och skakar på huvudet. Dels över att en sådan som Ibrahim Baylan har fått komma in i finsalongen igen, dels över en klar högervridning av politiken i såväl energi- som skattefrågorna.

så medan vänstersossar bidar sin tid, klipper och klistrar de nidbilder av statsministern iförd kissblöja, kallar det för satir och hävdar att det kan leda till en debatt om äldreomsorgen. Ja, jösses.

Mer läsning

Annons