Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

S anser att polisanmälan mot Fridner (S) är politisk – anmäler kommunen och uppmanar Molin att avgå

 
Örjan Fridners politikerersättning
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna i Ljusdal går till motattack mot kommunen efter den polisanmälan som gjorts av Örjan Fridner. De anmäler kommunen till förvaltningsdomstolen för hanteringen av ärendet. Och de uppmanar kommunalrådet Lasse Molin att avgå.– Han har agerat utanför sina befogenheter, säger oppositionsrådet Markus Evensson (S)

Det var stridslystna socialdemokrater som kallade till presskonferens på torsdagen. De inledde med att välkomna utredningen av Örjan Fridner, eftersom den skulle visa att inga fel har begåtts av partikamraten som tog timeout under torsdagen.

Därefter underkände de kommunens hantering av ärendet på punkt efter punkt. De tyckte det hela var en politisk aktion orkestrerad av det moderata kommunalrådet Lasse Molin.

TV+Text: S-politiker polisanmäld - misstänkt för att ha tagit ut för hög ersättning

Läs mer: Efter polisanmälan – S-politiker i Ljusdal tar timeout: " Det värsta som hänt"

– Vi anser att detta denna anmälning är beställd av kommunalrådet och utförd av en anställd på Ljusdals kommun, sa oppostionsrådet Markus Evensson (S) som meddelade att partiet ska driva frågan i förvaltningsrätten.

Läs mer: Personalchefen om polisanmälan: Det har pågått systematiskt

– Vi vill prövar om anställda [personalchefen reds. anm.], i sin befattning har rätt enligt gällande delegationsordning att polisanmäla en förtroendevald person.

Vidare öppnade Socialdemokraterna för att anmäla kommunen till Justitieombudsmannen, JO, för det är Örjan Fridners namn som dykt upp i polisanmälan. Socialdemokraterna menar att det är diskriminerande då de anser att det är ytterligare elva politiker som förekommer i polisanmälan.

Det är uppenbarligen en tolkningsfråga för från Ljusdals kommuns sida menar man att det bara är Örjan Fridner som är polisanmäld i dagsläget, ingen annan. Men i anmälan öppnar man för att fler personer kan utredas om något skulle komma fram.

Läs mer: Det moderata kommunalrådet tycker det är bra att Fridner har polisanmälts

Från socialdemokratiskt tycker man att hela ärendet luktar politik och de anser att Lasse Molin bör avgå för att han agerat utanför sina befogenheter. – Han bör lämna in sin avskedsanmälan omedelbart, säger Markus Evensson.

Läs mer: Ångerfull Fridner tycker anmälan "luktar politik"

Kommunstyrelsens ordförande Lasse Molin (M) håller inte med om beskrivningen.

– Jag uppfattar att man vill flytta fokus från de handlingar som Örjan Fridner har gjort och sedan skapa en helt annan debatt kring mig. Det som är allvarligt är de handlingar som Örjan Fridner har begått, det hade varit oerhört allvarligt om jag inte hade agerat på de här uppgifterna.