Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S akterseglat av M och MP om framtiden?

/

Miljöpartiet har gått som en raket i de senaste opinionsmätningarna, även om partiet minskar något i den allra senaste Demoskopmätningen.

Annons

Men MP hör knappast till tungviktarna i lokalpolitiken i Ovanåker och Bollnäs. Tvärt om spelar partiet en mycket marginell roll med bara ett mandat i Bollnäs och inget enda i Ovanåker.

Möjligen kommer partiet att kunna surfa sig fram till något mandat till om den så kallade Wetterstrandeffekten håller i sig. Men det är långt ifrån säkert.

Maria Wetterstrand är trots allt en klart lysande stjärna på en tämligen jämngrå politikerhimmel.

I en ny opinionsmätning som publicerades i gårdagens Svenska Dagbladet seglar MP fram som den största utmanaren till M när det gäller vilket parti som är mest framtidsinriktat.

Det är FSI, forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier, som kommer fram till den slutsatsen efter att ha intervjuat 1 300 personer.

De intervjuade får ta ställning till 23 olika egenskaper och fylla i vilka de tycker passar in på något eller några partier.

Man ska ta opinionsmätningar med en nypa salt och vara försiktig när man tolkar dem. Den här typen av undersökningar måste tolkas över en längre tidsperiod.

FSI har gjort sådana här mätningar ända sedan 1984, och enligt dess opinionsanalytiker Joachim Timander märks den här typen av attitydförändringar för ett parti långt tidigare än i opinionsmätningarna.

Inför valet 1998 fick exempelvis både V och KD stigande siffror för egenskaper som "hederlighet" och "står på de svagas sida". Senare i valet nådde de båda partierna också sina rekordnivåer.

Inför senaste valet hade M en stark uppgång, vilket senare också resulterade i ett bra val.

I den nu presenterade mätningen ligger M fortsatt högt på 39 procent som framtidsparti. Men den stora förändringen är att MP seglat upp på 35 procent, framför allt när det gäller att "man vet vad partiet vill" och att partiet är "framtidsinriktat".

Det är ingen djärv gissning att det beror på partiets stora fråga miljön. Däremot är det bara en av tio väljare som tycker partiet är bra på egenskaper som "trygghet", "kunnighet" och "kraftfullhet". Trygghet är ett gammalt klassiskt mantra för Socialdemokraterna som kammar hem 51 procent av väljarnas sympatier i denna gren.

Men när det exempelvis gäller "kunnighet" ligger S bara på 22 procent medan 44 procent tycker det stämmer med M och liknande resultat visar begreppet "kraftfullhet"

Som framtidsparti ligger S bara på 21 procent. Alltså ordentligt akterseglat av både M och MP!

Att klimatfrågan stått högt på dagordningen under den senaste tiden, har naturligtvis också påverkat uppgången för förtroendet för MP.

Däremot finns det ingen anledning att tro att samverkan i det rödgröna blocket har stärkt MP.

Kanske inte ens Maria Wetterstrand tycker det. I höstas skrev hon nämligen en debattartikel med rubriken: De gröna ett naturligt hem för socialliberaler.

Snarare kan det komma att visa sig att allmänborgerliga väljare, som i och för sig har sympatier för Miljöpartiets liberala inslag och skulle kunna tänkas rösta på partiet, kommer att dra sig för att göra det på grund av det rödgröna samarbetet.

En röst på MP blir nämligen också per automatik en röst på Lars Ohly och hans partivänner som knappast kan betraktas som särskilt liberala.

Därför är frågan om inte MP begick ett stort misstag när man allierade sig med S och V i ett rödgrönt block.

 

 

Mer läsning

Annons