Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysslandssvepet: Mobilisering i Transnistrien, rättegångsdag för Savchenko, överraskningsövning och flottans dag med Putinbesök

Grannen Ryssland fortsätter att göra saker i en förfärande takt som väcker liten eller ingen uppmärksamhet i Sverige. Ledarsidan har samlat några av de störra och mindre nyheterna i ett ledarsvep.

14-17 juli överraskningsövade luftlandssättningsdivisionen i Pskov med 2000 man och 20 IL-76:or. Anflygningen skedde från centrala Ryssland mot den estniska gränsen där övningen hölls. Det man övar på i fred är det man avser göra i krig. Som provokation, inte bara mot Baltikum, var övningen notervärd. Syftet är att skapa normalbilden att aldrig veta när det är på riktigt eller bara en övning. Jämför uppmärksamheten som sedan länge planerade och öppna Natoövningar får med den ryska övningsverksamheten i svenska medier. Den som vill veta mer om övningen kan läsa bloggen Jägarchefen.

Den ryska marionettregimen i Transnistrien, som är en utbrytardel ur Moldavien, har gått ut med allmän mobilisering för alla mellan 18-27. Spänningen med Moldavien och Ukraina har ökat, bland annat för att Ukraina förbjudit att underhåll till den ryska fredsbevarande styrkan ska gå genom landet. Rädslan finns i Ukraina att Ryssland ska använda Transnistrien för att öppna en andra front i kriget. Om mobiliseringsorden bara är en del i ett psykologiskt krig i regionen eller om det är börja på något större återstår att se.

Rättegången mot ukrainske filmregissören Oleg Sentsov pågår i den ryska staden Rostov. Han anklagas för terroristplaner på Krim och greps veckor efter Rysslands olagliga maktövertagande av halvön. Åklagaren säger att han planerade giftdåd på uppdrag av Högra Sektorn, själv förnekar Sentsov anklagelserna, och uppger att han blev misshandlad i ett dygn i ett försök att tvinga fram ett erkännande. De ryska myndigheterna har inte utrett misshandeln utan avfärdat det med att Sentsov är sadomachoist och gillar att göra illa sig själv. Andra filmregissörer som Pedro Almodovar och Mike Leigh har engagerat sig för Sentsov som riskerar 20 års fängelse i Ryssland.

I samma stad väntar den ukrainska helikopterpiloten Nadia Savchenko på sin rättegång. Hon togs tillfånga på ukrainskt territorium i juni i fjol och fördes över gränsen till Ryssland där hon anklagas för två ryska medborgares död i Ukraina. Datumet är nu satt till 30:e juli och Savchenko riskerar upp till 25 års fängelse i Ryssland. Både Savchenko och Sentsov betraktas av Ukraina som gisslan och politiska fångar.

4:e juli, mitt under Almedalen flög ryska atombombare över Östersjön, samtidigt gjordes en flygning mot den amerikanska västkusten med atombombsplan. Nu har detaljer från västkustsflygningen kommit ut, som att den ryska besättningen på en TU-95:a använde en nödfrekvens för att håna det amerikanska jaktflyget som gick upp: "God morgon amerikanska piloter, vi är här för att göra en hälsning på er självständighetsdag!"

Ingenjören Gennadij Kravtsov sitter sedan i maj i fjol inspärrad i det okända Lefortovofängelset i Moskva misstänkt för förräderi. Kravtsov arbetade tidigare för GRU och hans brott ska bestå i att han skrivit till ett svenskt företag och sökt jobb, efter att hans sekretesstid ska ha gått ut.

Rysk militär röjer nu upp i några obebodda öar som tillhör Ryssland men som ligger mellan Finland och Estland. Öarna är sedan andra världskriget i stort sett övergivna på grund omfattande minering. Aktiviteten ses som ett sätt för Ryssland att flytta fram positioner och markera närvaro i Finska viken.

Den oberoende tidningen Novaya Gazeta kommer allt närmare en stängning, det efter att man inte tillräckligt väl censurerat en svordom i ett utdrag ur en bok. Nu har man fått sin andra officiella varning.

Och för er läsare som är maritimt intresserade så har ni att se fram emot söndagen då ryska Östersjöflottan firar flottans dag. Inför president Vladimir Putin ska fem nya fartyg visas upp i Baltisjk

Och till sist, var är den rasande kultureliten när den behövs. Någon som sett svenska kulturpersonligheter kritisera något av det som nämnts?