Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysslands atombudskap till oss

De senaste två åren har Ryssland gång efter gång skickat ett tydligt budskap i Östersjöområdet. Budskapet har till stor del varit riktat till konungariket Sverige.

Det kan sammanfattas som att "vi har kärnvapen och vi gör oss redo att använda atombomben om ni stör våra intressen". I klartext betyder det, sitt på läktaren om det smäller i Baltikum.

Vid den Ryska Påsken 2013 när Ryssland övade kärnvapenattack mot FRA, Försvarets Radioanstalt på Lovön, så var det första tydliga signalen. Inte bara att Ryssland vill slå ut Sveriges förmåga att se, höra och förstå vad som händer utan också en signal om oerhörda konsekvenser.

Förutom att kungaparet på Drottningholm skulle drabbas så skulle tiotusentals svenskar kunna dödas och antalet skadade bli många gånger fler, allt beroende på vilken kärnladdning som används och vindriktning.

Mitt under Danmarks Almedalen, Folkmötet på Bornholm i juni 2014, genomförde Ryssland ett simulerat robotangrepp. På låg höjd gjordes flygningen mot danskt luftrum med överljudsbombplan av typen Tu-22 Backfire. Händelsen blev känd långt efter att de danska politikerna lämnat rosédrickandet på ön och har inte satt något större avtryck i den allmänna debatten.

Vid den Ryska adventen 2014 skärptes budskapet i samband med en stor överraskningsövning i Kaliningrad. Övningen var inte förannonserad och innehöll moment som skeppning av landstigningsstyrka och förbekämpningsattack med kryssningsrobotar, det vill säga att anfalla och ta ett kustområde.

För att understryka allvaret sände Ryssland fyra Tu-95 Bears till Östersjön för första gången i modern tid. Det är långsamma, propellerdrivna, tunga bombplan från 50-talet som används för långflygningar över oceaner. Över jakt- och luftvärnstäta Östersjön överlever de inte många minuter, men de fungerar utmärkt för att skicka atombombsbudskapet.

Budskapet från de här tre övningarna har upprepats i politiska kanaler. I en debattartikel i Jyllandsposten för en tid sedan gick ryska ambassadören ut och hotade med atombombning av danska flottan vid en konflikt, om man går med i Natos missilförsvar.

Den här ledarsidan var först att uppmärksamma ett brev från ryska Duman till bland annat Sveriges Riksdag där Ryssland varnade för ett krig med konsekvenser för hela Europa.

Det är i ljuset av de här hoten som höstens ubåtsaktiviteter kan ses. När Ryssland väljer att demonstrera sin förmåga och gör sig synlig utanför Lidingö handlar det om att skicka en signal om att man både har kunskap och förmåga att åter genomföra anti-Ryan, en operation att slå ut både svenskt militärt försvar och civilt beslutsfattande genom mord och attacker med små kärnvapen upp till 200 kilo.

Att Ryssland ständigt påminner våra beslutsfattare om förmågan är ett sätt att säga att tänk inte ens tanken att aktivera er solidaritetsklausul i en baltisk konflikt, håll er borta. Dessutom skapar det maximal handlingsfrihet genom att etablera en ny normalbild.

Vår svårighet att ta till oss budskapet handlar om att vi gått i rimlighetsfällan. Det är inte rimligt med vår logik att det som Ryssland nu övar på kommer kunna inträffa eftersom det verkar så orimligt.

För övrigt är balternas sak vår.

Tillägg: Under Skärtorsdagen blev ännu ett ryskt atombombshot känt. Läs mer här.