Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rysk stjärna "hemma" i Alfta

Alfta-Ösa OK växlar upp den här säsongen. En rysk världsstjärna ger klubben extra krut.

– Jag valde det bästa av flera alternativ, säger Galina Vinogradova, som i veckan gästat sin nya "hemmaterräng".

Rehns BK i Bollnäs har sedan flera år värvat starka elitlöpare från öst.

Nu tar även Alfta-Ösa ut samma kompassriktning.

Det var klubbens Kaj Hoof som satte den ryska stjärnan på spåret.

– Jag fick ett förslag av Kaj, och det kändes som en bra klubb att gå till, säger Galina Vinogradova, en meriterad 35-åring som är vass på alla distanser men just nu med särskilt fokus på sprint.

– Så är det, men jag har även gjort bra resultat på andra distanser, säger Vinogradova, femma på långdistans vid EM i Portugal för några veckor sedan.

– Där hade jag lite flyt, både Tove Alexandersson och Lena Eliasson gjorde rätt grova bommar före mig.

Galina har flera fina meriter; VM-fyra i sprint, vunnit en världscup-sprint i Sverige (Göteborg), ett VM-silver i stafett och en seger mixedstafett/sprint vid World Games.

Just nu ligger hon tvåa i den svenska elitcupen Silva League.

Den här veckan har trimmat formen i hälsingeterrängen runt Alfta.

– Den är tuff och krävande, det ger mycket, säger Galina, som har stor hjälp av jämnårige maken/tränaren Mikhail Vinogradova.

– Visst, klart jag har koll på Galina lite extra. Men ser mig annars bara som en vanlig medlem i Alfta-Edsbyn, säger Mikhail som under två år (2011-12) var huvudtränare i norska storklubben Halden.

– Och det blev faktiskt klubbens mest framgångsrika säsonger någonsin, säger Mikhail, som även varit kopplad till det ryska landslaget.

Och han vet vad som krävs för att nå den yppersta eliten.

– Total fokusering på att utveckla dina färdigheter, det är det centrala. Som ett av de ryska essen som helt valde bort att titta på tv från OS, det stal för mycket tid och energi, säger Mikhail Vinogradova – som även ser en förklaring till de många svenska framgångarna i sporten.

– Nivån och konkurrensen är väldigt hög redan tidigt, när löparna kommer ut är de färdiga topplöpare.

Familjen Vinogradova– med barnen Anna, 7 år, och Vladislav, 1 år, – åker på söndag tillbaka till Ryslland och hemstaden Barnaul i närheten av Novosibirsk.

Men Galina mellanlandar på de ryska VM-uttagningarna.

– Klart jag siktar på att springa i Italien, men först gäller också Jukola-kavlen. den är nog så viktig...