Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rut, rot och sänkt krogmoms ger nya jobb

Rut- och rotavdragen och den sänkta krogmomsen har skapat nya jobb. Inte minst i Gävleborg.

Häromdagen redovisade Skatteverket att nära en miljon människor köpte rot-tjänster förra året av 68 000 företag.

Och nära en halv miljon köpte rut-tjänster. Det ska jämföras med 92 000 år 2008 då rut-avdraget infördes.

I Hälsingland är det Hudiksvall och Bollnäs som använder rotavdragen mest och Hudiksvall och Nordanstig som toppar rutavdragen.

Idag finns mer än 17 000 företag på rut-marknaden som bidragit till att skapa vita jobb och växande företag. Dessutom har många som tidigare stått långt från arbetsmarknaden fått jobb i den sektorn.

Rutavdraget infördes under vilda protester från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som kallade det för pigavdrag. Fem år efter införandet vill, enligt Sifo, 71 procent av folket behålla rut-avdraget. Bara en av tio vill avskaffa det.

Men blir det regeringsskifte efter nästa val är avdraget hotat.

Förra veckan kom också ett par rapporter om effekterna av den halverade krogmomsen.

Visita, Svensk besöksnäring, har i samarbete med SCB, undersökt de utbetalda lönesummorna inom hotell- och restaurangbranschen. Den visar att sysselsättningen inom Hotell- och restaurangbranschen ökade med 5,3 procent under årets tre första kvartal. Det motsvarar cirka 6 000 helårsarbeten.

En annan undersökning, som nyhetsbyrån TT låtit SCB göra, visar att antalet i anställda i branschen under tredje kvartalet 2012 var cirka 5 000 fler än motsvarande kvartal 2011.

Och rutavdraget skapade 1 600 nya jobb under 2012 och nära en halv miljon människor har utnyttjat avdraget. Det visar beräkningar från Företagarna grundade på Skatteverkets statistik.

Man ska vara försiktig med statistik och siffror så man inte drar för långt gående slutaster av uppgifterna, i synnerhet om undersökningar och rapporter presenterats av intresseorganisationer.

Men man kan utan nog ändå konstatera att rutavdraget och den halverade restaurangmomsen har skapat många jobb.

I Gävleborg ökade sysselsättningen i hotell- och restaurangbranschen med 7,4 procent under de tre första kvartalen 2012. Det är den tredje största ökningen i Sverige.

Idag har branschen nära 2 700 helårsarbeten i Gävleborg. Räknat i heltidssysselsättningar blir ökningen 188.

Det är ingen gigantisk ökning. Men det är ändå ett ljus i den mörka statistik som placerar Gävleborg i topp när det gäller arbetslösheten.

Enligt Visitas branschekonom Björn Arnek har tillväxten under de tre första kvartalen inte varit så stor någon gång tidigare under 2000-talet. Och det i en tid då den övriga samhällsekonomin knappast gått på högvarv.

Trots den positiva jobbutvecklingen är ändå nio procent av Hotell- och restaurangfackets medlemmar arbetslösa på heltid.

Rot, rut och sänkt krogmoms ger jobb. Och det är knappast läge för en återställare varken av krogmoms eller rutavdrag.