Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rustar människor för arbetslivet

Ett sätt att skaffa sig rätt kompetens för arbetslivet är att gå folkhögskola, menar tre S-politiker i länet.

Vi vet att utbildning i dag är avgörande för att stärka chanserna att få jobb. Arbetsgivare behöver anställa, men det är avgörande att det finns sökande med rätt kompetens. Ett sätt att skaffa sig den är att gå på folkhögskola. Det är en utbildningsform som kan passa många som behöver komplettera sin gymnasieutbildning eller gå en särskild inriktning. Länets folkhögskolor erbjuder ofta en annan typ av pedagogik och fungerar därmed som ett bra komplement till de traditionella utbildningsformerna som inte alltid passar alla. 

I Gävleborg finns fem folkhögskolor. De har ett brett utbud av kurser och yrkesutbildningar med såväl praktiska som teoretiska inslag. Region Gävleborg driver folkhögskolorna Bollnäs, Forsa och Västerberg. Sen driver PRO en i Gysinge. Färnebo folkhögskola drivs av Freds- miljö och solidaritetsrörelser och finns i Österfärnebo och Gävle. I höst öppnar dessutom Brunnsvik en filial i Gävle och Bollnäs folkhögskola öppnar en filial i Söderhamn. De olika kreativa och konstnärliga inriktningarna bidrar till att stärka länets profil som kulturlän.  

Folkhögskolorna gör skillnad i vår region, och vi är glada att den utbildningsformen nu prioriteras av regeringen. I budgeten för 2016 lade regeringen till pengar som räcker för ytterligare 2000 platser i Sverige. Dessutom lades pengar för en pilotutbildning för unga som saknar gymnasieutbildning. Utifrån arbetsmarknadsläget görs också en satsning på yrkesinriktade kurser inom bristyrken några år framöver. Det är en av de åtgärder som levereras i stället för att låsa in människor i borgarnas Fas 3.

Det är av stor vikt att alla människor får möjlighet att utbilda sig till ett yrke som de tycker om, och att det finns många vägar dit. Folkhögskolorna erbjuder den möjligheten. Region Gävleborgs egna folkhögskolor slår vi vakt om, och det är oroande att se att inte alla partier i Regionfullmäktige vill göra detsamma. Sverigedemokraterna har flera gånger skurit bort folkhögskolorna ur deras förslag till regionbudget. 

Vi står upp för olika former av utbildningar som rustar människor att kunna ta jobb som de vill ha och arbetslivet behöver, samtidigt som de stärker människor självkänsla. Ett bra exempel på den svenska modellen!

Åsa Lindestam (S)

riksdagsledamot och ordförande Socialdemokraterna Gävleborg

Elin Lundgren (S)

riksdagsledamot

Carina Blank (S)

regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel