Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Russel Crowe slåss mot de rika

/
  • Russell Crowe gör titelrollen i

För Russell Crowe var det en stor upplevelse att få arbeta med Max von Sydow.

Annons

De möts i Ridley Scotts äventyrsfilm "Robin Hood", som på onsdagen öppnar filmfestivalen i Cannes och går upp på bio i Sverige.
- Jag fick lära Max lite om hur Ridley arbetar. Han tycker om att improvisera mitt under tagningarna, säger Russell Crowe.
I "Robin Hood" spelar Crowe titelkaraktären medan Max von Sydow är en åldrad man som denne möter i Nottingham. Dagen innan Cannesfestivalen inleds möter TT Spektra en mycket uppspelt och pratglad Russel Crowe, som gärna berättar om samarbetet med Max von Sydow:
- För en skådespelare som Max är det ovant att ha en regissör som hittar på nya saker. Jag kan Ridley numera, jag ser på honom vad som ska hända. Så jag hjälpte Max med research och med kunskap om Ridley, och han tackade mig för det, säger Russell Crowe, som i och med "Robin Hood" spelat i fem filmer av Ridley Scott.
Universellt tema
Att det nu gjorts mer än femtio filmer och tv-serier om Robin Hood - första filmen kom redan 1909 - menar Crowe beror på att temat med att ta från de rika och ge till de fattiga är något som tilltalar alla.
- Vi gillar nog alla tanken på att det någonstans därute finns en person som står upp för rättvisa och slåss mot orättvisor.
Vad skulle Robin Hood slåss mot i dag? Skulle han vara på Wall Street och ta bankchefernas bonusar?
- Ja, det vore ju inget dåligt mål. Och det finns ju en del politiker som skulle behöva tas om hand också. Fast jag tror att det han främst skulle slåss mot är all den falska information som ibland kommer från media. Det är en av orsakerna till att människor hålls i fattigdom - all felaktig information.
Omöjligt att tacka nej
Han säger att när han fick erbjudandet om att spela Robin Hood behövde han ingen lång betänketid.
- Vem skulle inte tacka ja till det? Att få spela Robin Hood och att få göra detta i regi av Ridley Scott, som jag älskar att jobba med, det går ju inte att tacka nej till det. Det tog ett par år, och en massa jobb med att skriva manuset, men nu är vi här och vi öppnar filmfestivalen i Cannes. Kan det vara bättre?

Gunnar Rehlin/TT Spektra
noje@ttspektra.se

Mer läsning

Annons