Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusning efter handsprit

Den växande oron för svininfluensan gör att vi handlar handsprit som aldrig förr. På Apoteket i Bollnäs finns endast ett fåtal flaskor handdesinfektion kvar, fler väntas komma in i slutet av augusti.

Bollnäs Apotekschef Eva Törngren med personal intygar att efterfrågan på handsprit är stor.

- Det är en strid ström av kunder som köper. En kund köpte visst fyra flaskor, säger Eva Törngren.

De två första veckorna i augusti ökade Apoteksbolaget sin försäljning av handsprit i Gävleborg med 635 procent jämfört med de två första veckorna i augusti förra året. I juli månad var motsvarande ökning 196 procent.

- Det är första gången det är rusning efter handsprit. Det är en vara som kunder brukar köpa bland annat inför utlandsresor. Men i somras när man började prata om svininfluensan började många att köpa hem handdesinfektion, säger Eva Törngren.

Det är just oron inför den förväntade svininfluensan som skapar den stora efterfrågan på handdesinfektion. Handsprit tar bort mer virus än enbart tvål och vatten.

- Tillverkningen har inte hängt med på den stora efterfrågan. Men det finns ju i alla fall råvaror, säger Eva Törngren.

I slutet av augusti kommer apoteken i Bollnäs, Alfta och Edsbyn att fyllas på med handdesinfektion.