Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusch för att bli tryggare i trafiken

Kommunen och polisen vill att säkerheten i trafiken ska bli bättre.

Och när de delade ut varselvästar i centrum tog söderhamnarna chansen att bli mer synliga i mörkret.

– Titta, vi har bara stått här i tio minuter och vi har redan överlämnat runt etthundrafemtio västar, säger Lars Stål, teknisk chef vid Söderhamns kommun.

Under vintern har flera fotgängare skadats i tragiska trafikolyckor. För att försöka minska antalet olyckshändelser lade kommunens tekniska avdelning och polisen ner resurser på varselvästar. Och på Trafiksäkerhetens dag kunde passerande söderhamnare få det starkt lysande plagget mitt på Köpmangatan.

– Gud vad generösa de är, jag blir alldeles häpen, säger en dam i farten.

Till torsdagens utdelning fanns totalt 1 000 tillgängliga västar. Och utöver det ska elever, från årskurs 1 till 9, förses med det mörkerstjälpande klädesplagget.

– Det är drygt 3 000 skolbarn i kommunen och planen är att ge västar till de yngsta eleverna först.

De som delade ut västarna rörde sig snabbt mellan storlekslådorna. Många ville också ha en till sin sambo eller sitt barn. Michel Björn, en av mottagarna, har inte tidigare ägt en varselväst.

– Min son har redan en, jag har inte behövt eftersom jag oftast åker bil när det är mörkt. Men det här blir kanonbra, nu kan jag känna mig tryggare om jag är ute och går på kvällarna, säger Michel Björn.

Lars Stål gillade att intresset för trafiktryggheten var stort. Och i takt med att det finns mer ekonomiska resurser kommer fler söderhamnare få västar som ger extra säkerhet.

– Tanken är inte att vi ska förse hela kommunen med varselvästar, för det finns personer som lever på att sälja dem. Det här är ett initiativ och en uppmuntran till att få i gång ett användande av varselkläder, säger kommunens tekniske chef och fortsätter:

– En person som inte har några reflexer ser bilisten från tjugofem meters håll med halvljus, har du en reflex syns du från etthundra meter. Och om du har helljus ser billisten dig från fyrahundra meter.

Västarna tog snabbt slut – och Söderhamns fotgängare har blivit bättre på att förhindra trafikolyckor.