Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

RSMH oroat över psykiatrin

Tre läkare och två psykologer slutar inom den psykiatriska öppenvården i Söderhamn och ersätts med stafettläkare.
Riksförbundet för social och mental hälsa (RSMH) ser bekymmersamt på utvecklingen.

Annons

– Personkännedomen försvinner när de etablerade läkarna som vi haft försvinner, säger förbundets lokala ordförande Arthur Södergren.

De lediga tjänsterna kommer under hösten att lösas med inhyrda stafettläkare, då psykvården inte lyckats rekrytera läkare för fast anställning. Tills dess att nya psykologer anställts löser landstinget den situationen genom att köpa tjänster av en privatpraktiserande psykolog.

Arthur Södergren, ordförande för RSMH i Söderhamn och Gävleborg, oroar sig över utvecklingen med stafettläkare.

– Det innebär att våra medlemmar, som jag representerar, hela tiden kommer att få träffa nya stafettläkare och dra sitt livs historia vid varje tillfälle, säger han.

Kristina Nilsson, vårdenhetschef för psykiatrimottagningen i Söderhamn, medger att det inte är någon optimal lösning och hon hade hellre sett fasta läkare. Men hon tycker heller inte att patienterna behöver känna panik över den uppkomna situationen, även om det ställer högre krav på organisationen.

– Man måste utvärdera hela tiden, det hänger mycket på att ha väl fungerande rutiner. Det löper på harmoniskt när man har personal som är vana vid verksamheten. Nu när det kommer nya personer hela tiden måste allt sådant kontrolleras mer noggrant.

Till våren 2012 hoppas hon att den temporära lösningen med inhyrda läkare inte längre behövs. Vakanserna ska då tillsättas med hjälp av utlandsrekrytering.

– Det är en grupp läkare som blivit erbjudna fasta tjänster och som just nu håller på och läser svenska. Jag kan inte svara exakt på när läkarna kan börja men fram till dess måste vi ha stafettläkare, säger Kristina Nilsson.