Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovor är framtiden

Nu har portarna öppnats till ett hållbarare Söderhamn.
Framtidens ekonomi är lokal, maten likaså och att det är möjligt med 1 500 nya jobb på 15 år står Anders Persson fast vid.

Det doftar gott från de nyöppnade lokalerna som Södra Norrlands Omställningscentrum fyller. I kastrullen väntar en fräsch soppa på nyfikna besökare.

– Den är gjord på svedjerova, och det är ingen slump. Den är kopplad till omställningen till ett hållbart samhälle, förr var det här som potatis i dag, säger föreningens Anders Persson.

– De är sorgligt bortglömda, men de förknippades väl med fattigmansmat och var inte fin nog att äta, säger Mikael Vallström.

Lokalen är fylld av nyfikna besökare som inser att vi måste ta tillvara på det lokala. De är på plats med anledning av föreningens inbjudan till öppet hus, i strävan efter att få nyfikna att hoppa på tåget redan från start.

Och visst verkar uppmaningen från Mikael Vallström lyckas. Flera skriver upp sina namn innan de lämnar sopplunchen.

– Soppan är enormt god. Svedjerova åker nog ner i jorden, säger Stefan Holm som nyligen flyttat från Stockholm till Söderhamn.

Numera är han pensionär efter ett liv som lärare i huvudstaden.

– Jag flyttade hit för att leva som jag vill. Och jag vill ta tag i det hållbara samhället, det är rätt väg att gå. Nu ska jag jobba konkret, säger han imponerat över krafterna och viljan i stan.

Vid bordet sitter också Karin Gisslén Schönning.

– Det här inspirerar mig, att vara en del i en kedja, säger hon.

Mikael Vallström berättar vid välkomsttalet att föreningen redan lyfter de sociala företagen i kommunen som en viktig kugge i samhället. Och påpekar också att vi inom flera områden kan bli självförsörjande.

– Nu har omställningen börjat, säger han.

– Och det är inte en överdrift med att vi kan skapa 1 500 nya lokala jobb fram till 2030, säger Anders Persson.