Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjursutredningen vill fördubbla vargstammen

Halvtid för rovdjursutredningen. Ett delbetänkande föreslår att den svenska vargstammen bör öka till 450 individer. Sekreterare Thomas Nilsson berättade om arbetet för rovdjursrådet i Järvsö.

I fjol sommar gav regeringen direktiven till rovdjursutredningen. Nästa sommar ska utredningen presentera sitt slutbetänkande.

Nu har knappat halva tiden gått och utredningens huvudsekreterare Thomas Nilsson besökte på tisdagen Järvsö för att informera om dagsläget.

Där fick han träffa rovdjursrådet, den sammanslutning av tio olika organisationer som på olika sätt har ett engagemang i frågorna kring rovdjuren.

Här finns exempelvis samer, fäbodbrukare, ekoturismrepresentanter och jägare samlade. Det betyder förstås att åsikterna gått vitt isär, inte minst i rovdjursfrågan.

Utredningen har ingen lätt uppgift då den ska utvärdera de långsiktiga målen för varg, björn, lo och järv.

Den 20 april presenterades ett delbetänkade för regeringen. Där slogs fast att björn och lo har gynnsamma förutsättningar men att varg och järv inte har det.

När det gäller varg fastställdes referensvärdet till 450 individer. Det kan jämföras med det senaste riksdagsbeslutet om högst 210 individer i landet.